Bουργουνδία - Νεμέα / Νάουσα - Villanova de Gaia

Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Δείπνο με τα μάτια ερμητικά κλειστά

Δείπνα για τις… τέσσερις αισθήσεις διοργανώνονται εδώ και λίγο καιρό στο εστιατόριο του γνωστού ξενοδοχείου του Εδιμβούργου Sheraton Grand Hotel & Spa. Sensory Dining (Οργανοληπτική Τραπεζαρία) το όνομα τους. Οσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, αν διαλέξεις να δειπνήσεις στην συγκεκριμένη τραπεζαρία, η όραση πρέπει «να βγει από το παιχνίδι».
Τα μάτια κλείνουν με μάσκες ύπνου. Ενας ξεναγός ορίζεται για κάθε τραπέζι, που δίνει κάποιες βασικές πληροφορίες στους πελάτες για το τι τρώνε και πίνουν, ώστε να μη μένουν εντελώς στο σκοτάδι και για να βοηθήσει τα πιρούνια τους να βρουν το σωστό… δρόμο.
Για τους υπευθύνους του ξενοδοχείου η συγκεκριμένη εμπειρία συνιστά μοναδική πρόκληση για τον ουρανίσκο.
Για την αποφυγή δηλαδή ατυχημάτων, το μόνο που δεν υπάρχει στο δείπνο είναι καφές και ζεστά ροφήματα.
Η γαστρονομική αυτή εμπειρία περιλαμβάνει 5 πιάτα δεξιοτεχνικά εκτελεσμένα απο τον βραβευμένο Chef Malcolm Webster και με τα συνοδευτικά ποτά στοιχίζει 60 στερλίνες το άτομο.
Οσο όμως κι αν κάποιοι τη θεωρούν… αφύσικη, η όλη προσπάθεια στη Σκοτία γίνεται για καλό σκοπό. Τμήμα των εσόδων της πρωτοβουλίας διατίθεται σε σκοτσέζικο οργανισμό που ασχολείται με την εκπαίδευση σκύλων-οδηγών για τυφλούς, βοήθεια για εκείνους που στο τέλος του δείπνου δεν έχουν φυσικά τη δυνατότητα να ξαναδούν.

www.sheratonedinburgh.co.uk/sensory-dining

Η τάση του «δείπνου στα τυφλά» γεννήθηκε το 1999 σε ένα εστιατόριο στη Ζυρίχη και έχει ήδη δοκιμαστεί σε εστιατόρια κυρίως στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Μια παραλλαγή της τάσης έχει επίσης δοκιμαστεί στο Λονδίνο και στο Παρίσι, στα εστιατόρια «Dans le noir».

www.danslenoir.com

Εκεί δεν φοράει κανείς μάσκα. Τα φώτα της σάλας του εστιατορίου κλείνουν και η απόλαυση του δείπνου γίνεται χωρίς το παραμικρό φως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Created by A.Kourkoulis