Bουργουνδία - Νεμέα / Νάουσα - Villanova de Gaia

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

Οι γκουρμέ ανησυχίες της G 8

Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που συναντήθηκαν για να συζητήσουν οι ηγέτες της G8 την περασμένη Δευτέρα δεν ήταν άλλο από την επισιτιστική κρίση. Εκτός όμως από τις συνηθισμένες υπερφίαλες κατά κανόνα διαπιστώσεις, οι ηγέτες μαζί με τις συνοδείες τους, προσπάθησαν να δώσουν και το «καλό παράδειγμα». Γιαυτό έθρεψαν την λαιμαργία τους με ένα δείπνο που ξεχείλιζε από γαστρονομική χλιδή. Μπορεί ένα μεγάλο μέρος του τρίτου κόσμου να αδυνατεί να αντεπεξέλθει στην αυξανόμενη τιμή του ρυζιού και των δημητριακών. Αλλά ο Katsuhiro Nakamura, ο πρώτος Ιάπωνας σεφ που τιμήθηκε με αστέρι Michelin, σε συνεργασία με τον βραβευμένο με τρία αστέρια Γάλλο σεφ Michel Bras και άλλους 23 !!! σεφ που επιμελήθηκαν το γεύμα και το δείπνο , όπως ήταν φυσικό δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα με την τιμή του χαβιαριού και των θαλασσινών. Τα γαστρονομικά εδέσματα του μενού με την ονομασία «Ευχές της στεριάς και της θάλασσας» έγιναν πρωτοσέλιδο στον διεθνή Τύπο που καυτηρίασε την υποκρισία. Είναι φυσικό όταν μιλάς για πείνα και θάνατο, το να αλλάζουν τα πιάτα το ένα μετά το άλλο είναι το λιγότερο προκλητικό. Για να πάρουμε μια γεύση τι τρώνε οι ηγέτες όταν συζητούν για τα προβλήματα του επισιτισμού παραθέτουμε τα μενού που μόνο σαν μενού της ντροπής μπορούν να χαρακτηριστούν.

Γεύμα εργασίας (για να μπορούν να συζητήσουν πιο άνετα)

Σούπα από άσπρα σπαράγγια και τρούφα.
Λιχουδιά με καβούρι γαρνιρισμένο με πουρέ ελιάς, κάπαρης και λαχανικών.
Κοτόπουλο γεμιστό με ξηρούς καρπούς και σάλτσα πορτοκάλι και μους παντζαριών.
Ποικιλία τυριών.
Παγωτό ροδάκινο με κούλις βατόμουρων.
Καφές και πτι φουρ.

Και τι ήπιαν:
Chateau Grillet 2005
Chambolle - Musigny 2005

Επίσημο δείπνο

Ορεκτικά:
Λιχουδιά με καλαμπόκι και χαβιάρι.
Ψωμάκι-«έκπληξη» γεμιστό με σολομό και κυδώνια.
Ζεστή τάρτα με κρεμμύδι.
Βολβούς του λουλουδιού «Κρίνος του Χειμώνα», παραδοσιακή γιαπωνέζικη γκουρμέ απόλαυση.
Κυρίως Πιάτα:
Κρύο χοιρινό από το Κιότο με σπαράγγια και σάλτσα από σουσάμι.
Κύβοι τόνου, γαρνιρισμένοι με αβοκάντο και ζελέ σόγιας πασπαλισμένα σισό (ιαπωνικό μυρωδικό).
Σούπα θαλασσινών με ντομάτα και σισό.
Ροζ χέλι με σάλτσα σόγιας και ξιδιού.
Βραστές μεγάλες γαρίδες.
Γλυκοπατάτες.
Τηγανητό κοβιό (ψάρι) με μυρωδικά, σάλτσα σόγιας και ζάχαρης.
Σούπα καβουριού.
Ψητό αρνάκι γάλακτος με αρωματικά και μουστάρδα.
Ψητό αρνάκι με μαύρη τρούφα και σάλτσα από κουκουνάρι.
Ποικιλία τυριών και καραμελωμένοι ξηροί καρποί.
Γλυκό «Η έκπληξη της G8».
Καφέ και ζαχαρωμένα φρούτα και είδη γλυκών λαχανικών.

Και τι ήπιαν:
Le Reve Grand Cru Brut/ La Seule Cloire Champagne.
Σάκε/ Isojiman Shuzo Shizuoka.
Corton Charlemagne 2005/ Louis Latour Bourgogne.
Monte Bello 1997 /Ridge California.
Tokaji Esszencia 1999.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Created by A.Kourkoulis