Bουργουνδία - Νεμέα / Νάουσα - Villanova de Gaia

Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Η αναγέννηση της μπίρας FIX

Φουντώνει η μάχη στην αγορά της μπίρας με τους «μικρούς» παίκτες να προχωρούν σε δυναμικές κινήσεις ώστε να αποσπάσουν μεγαλύτερα μερίδια από τον εκτιμώμενο σε 500 εκατ. ευρώ τζίρο.
Η μπίρα στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από την εποχικότητα με το 60% να καταναλώνεται την περίοδο Μαίου-Σεπτεμβρίου, ενώ διακρίνεται στην «κρύα αγορά» (ταβέρνες, καφετέριες κλπ.) με 66% κατανάλωση, και στη «ζεστή αγορά» (σούπερ μάρκετ κλπ.) με 34%.
Οι Ελληνικές Μικροζυθοποιίες ξαναβγάζουν την θρυλική μπίρα FIX, με την οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές. Πρόκειται για μια μπίρα με μεγάλη ιστορική σημασία.
Η μπίρα FIX κυκλοφόρησε το 1864 από τον Ιωάννη Φίξ και ήταν η πρώτη που ήπιαν οι Έλληνες. Η οικογένεια Φίξ βαυαρικής καταγωγής ήλθαν μαζί με το βασιλιά Όθωνα το 1833 στην Ελλάδα. Ο Ιωάννης Φίξ έκανε το πρώτο εργοστάσιο μπίρας το 1864 στο Κολωνάκι.
Το 1893 ο διάδοχός του Κάρολος Ιωάννου Φίξ το μετέφερε στη Λ. Συγγρού.
Η μπίρα αυτή σάρωσε την ελληνική αγορά και συνολικά επί ενάμισι αιώνα ήταν σχεδόν η μόνη που κυκλοφορούσε και έπιναν οι Έλληνες. Το 1950 ο Κάρολος Φίξ (ο νεώτερος) πήρε τη διοίκηση στα χέριά του.
Όμως χρόνια μετά ο ανταγωνισμός «άναψε» με την είσοδο κι άλλων σημάτων.
Το 1982 λανθασμένοι χειρισμοί και χρέη οδήγησαν σε κλείσιμο του ιστορικού εργοστασίου.
Τα σήματα της FIX περιήλθαν στην κατοχή της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Α.Ε. (Κουρτάκη) το 1995 από την Εθνική Τράπεζα, ενώ κατοχυρώθηκαν οριστικά στην εταιρία στις αρχές αυτής της δεκαετίας έπειτα από μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες με μέλη της οικογένειας FIX καθώς και διεκδικητές του ονόματος από το εξωτερικό.
Το 2000 η μπίρα ξανακυκλοφόρησε παραγόμενη για λογαριασμό της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας από την «Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης», χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία.
Οι Ελληνικές Μικροζυθοποιίες αγόρασαν το σύνολο των μετοχών της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας από τον Βασίλη Κουρτάκη. Η μπίρα FIX θα παράγεται πλέον στις σύγχρονες εγκαταστάσεις των Ελληνικών Μικροζυθοποιών, που βρίσκονται στην περιοχή Αυλίδα της Ευβοίας.
Το προϊόν ετοιμάζεται να ξαναζωντανέψει, να αναζωογονηθεί και να μας εντυπωσιάσει και πάλι. Τη χρονιά αυτή θα κυκλοφορήσει μόνο σε βαρέλι, ενώ αναμένεται μέσα στο 2010 να γνωρίσουμε και τη νέα του εμφάνιση: σε μπουκάλι και σε κουτάκι.
Οι Ελληνικές Μικροζυθοποιίες Α.Ε., που οραματίζονται την αναγέννηση της ελληνικής μπίρας, ιδρυθήκαν το 1995 από τα αδέρφια Γκρέκη και παράγουν την μπίρα Genesis.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Created by A.Kourkoulis