Bουργουνδία - Νεμέα / Νάουσα - Villanova de Gaia

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Η λίστα ......της Ιωσηφίνας (κρασιών φυσικά)


Όταν η Marie-Josèphe-Rose de Tascher de La Pagerie, περισσότερο γνωστή ως η αυτοκράτειρα Ιωσηφίνα, πρώτη σύζυγος του Ναπολέοντα πέθανε το 1814, άφησε ένα σωρό απλήρωτων λογαριασμών και μια χρυσή κληρονομιά για τους ιστορικούς.
Η Ιωσηφίνα μεταξύ άλλων, υπήρξε ένας μεγάλος γνώστης και συλλέκτης ρούχων και μια καινοτόμος κηπουρός και βοτανολόγος.
Η γραπτή καταγραφή των περιουσιακών της στοιχείων από την ίδια, που βρέθηκε στο Chateau de Malmaison δυτικά του Παρισιού έχει εμπνεύσει μελέτες και εκθέσεις για θέματα τόσο διαφορετικά μεταξύ τους όπως τις τάσεις της μόδας αλλά και το στυλ της κηπουρική των αρχών του 19ου αιώνα.
Από τα αρχεία επιβεβαιώνεται ότι η Ιωσηφίνα εκτός από διάσημη οικοδέσποινα ήταν και μια μεγάλη συλλέκτης κρασιών αν και η ίδια δεν έπινε πολύ.
Η επίσημη απογραφή της περιουσίας της μετά το θάνατό της περιλαμβάνει πάνω από 13.000 μπουκάλια κρασί από όλο τον κόσμο. Από την Ν. Αφρική ως την Ουγγαρία. Ενώ είχε κρασιά από την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Κύπρο και την Ελλάδα.
Μελέτη του 1814 " Η λίστα κρασιών της Ιωσηφίνας" αποκαλύπτει κάτι που μπορεί να φαίνεται έκπληξη αλλά ήταν για την εποχή, αξιοπερίεργο.
Σχεδόν το ήμισυ των φιαλών και βαρελιών της προερχόταν από αμπελώνες γύρω από το Μπορντό.
Οι περισσότεροι από αυτούς τους οίκους, ελάχιστα γνωστοί στη Γαλλία την εποχή εκείνη, θα έρθει αργότερα να αναγνωριστούν ως τα μεγαλύτερα ονόματα της περιοχής του Medoc όπως τα Chateaux Latour, Lafite, Margaux και Haut-Brion.
25 χρόνια νωρίτερα, οι κάβες του βασιλιά Louis XVI δεν περιείχε ούτε ένα μπουκάλι από τους αμπελώνες της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Στην αριστοκρατική γαλλική κοινωνία του 18ου αιώνα, βασίλευαν τα κρασιά της Βουργουνδίας και οι σαμπάνιες.
Ήταν η αυτοκράτειρα Ιωσηφίνα προάγγελος της μεγάλης αλλαγής που επέτρεψε στους αμπελώνες του Μπορντό, και ιδιαίτερα στα μεγάλα chateaux του Medoc, να βγουν από τα μέσα του 19ου αιώνα ως το πλέον πολύτιμα κρασιά της Γαλλία και του κόσμου. Στην συγκεκριμένη λίστα περιλαμβάνεται και μια συλλογή από ρούμι από τον τόπο καταγωγής της Ιωσηφίνας , την Μαρτινίκα.
Με το θέμα αυτό ασχολείται και η έκθεση που διοργανώνεται αυτές τις ημέρες στο Chateau de Malmaison και θα διαρκέσει ως τις 8 Μαρτίου.
Στην συνέχεια η έκθεση θα παρουσιαστεί στην Ελβετία και στην Ρώμη.
Αντίθετα με την σύζυγο του, ο Ναπολέοντας υπήρξε πάντοτε λάτρης των κρασιών της Βουργουνδίας και της σαμπάνιας. Ενώ στα τελευταία χρόνια της ζωής του λόγω της εξορίας του στο νησί Αγία Ελένη έδειξε συμπάθεια και για τα κρασιά της Ν. Αφρικής. Η έκθεση δεν περιλαμβάνει ούτε ένα μπουκάλι από την συλλογή της Αυτοκράτειρας αφού όλα έχουν καταναλωθεί στα χρόνια που ακολούθησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Created by A.Kourkoulis