Bουργουνδία - Νεμέα / Νάουσα - Villanova de Gaia

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Για να είναι η επιλογή πιο εύκολη.

Πολλές φορές οι καταναλωτές κρασιού δυσκολεύονται στην επιλογή του,μπροστά στην πληθώρα των ετικετών μην γωρίζοντας συνήθως τα γευστικά χαρακτηριστικά του καθένα από αυτά. Θέλοντας να βοηθήσουμε όλους εσάς με ένα εύκολο και πρακτικό τρόπο χωρίς πολύ θεωρία, επιλέξαμε τις πιο δημοφιλείς λευκές και ερυθρές ποικιλίες και με γνώμονα πάντα τα κρασιά που παράγονται από αυτές δημιουργήσαμε δύο κατατάξεις ανάλογες με δύο χαρακτηριστικά το σώμα* και την οξύτητα** (στα ερυθρά την συνδυάσαμε και με τις τανίνες***). Σε μια κλίμακα λοιπόν τοποθετήσαμε τις ποικιλίες και σε μια άλλη απο το 0 εως το 10 βαθμολόγησαμε το ανάλογο χαρακτηριστικό. Όσο να αφορά το σώμα με 0 βαθμολογείτε το εντελώς υδαρές υγρό (που δεν υπάρχει τέτοιο κρασί) και με 10 το στιβαρό.
Για την οξύτητα με 0 τα κρασιά με ανύπαρκτη οξύτητα και με 10 αυτά που εμφανίζουν μεγάλη οξύτητα. Οι παρακάτω κατατάξεις αφορούν ξηρά κρασιά.

*Σώμα: Το πόσο βαρύ και εύρωστο είναι ένα κρασί. Εξαρτάται από το υψηλό αλκοόλ και το εκχύλισμα καθώς και από την ποιότητα της χρονιάς ή το κλίμα.

**Οξύτητα: Το σύνολο των ξηρών στοιχείων ενός κρασιού. Απαραίτητη για το νεύρο, τη διάρκεια, την επίγευση αλλά και τις δυνατότητες παλαίωσης όλων των κρασιών. Η παρουσία της εγγυάται την ζωντάνια και την φρεσκάδα, η έλλειψή της την επίπεδη αίσθηση και την πλαδαρότητα.

***Τανίνες: Από τις βασικότερες ουσίες που ξεχωρίζουν τα ερυθρά από τα λευκά κρασιά. Περιέχονται στις φλούδες των ερυθρών κυρίως ποικιλιών και προσδίδουν στα ερυθρά κρασιά δύναμη, δομή αλλά και χρώμα. Συνήθως η παλαίωση στη φιάλη τις βοηθάει να χάσουν τον στυπτικό τους χαρακτήρα και να αποκτήσουν βελούδινη υφή.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Created by A.Kourkoulis