Το Piemonte ή Πιεμόντε όπως το συλλαβίζουν στα ιταλικά, ως «πόδι των βουνών» στα ελληνικά αποτελεί προπύργιο της λεπτομέρειας και της ακεραιότητας σε σχέση με τα τοπικά προϊόντα, λευκή τρούφα, proscuitto . Ακόμα και τα κρασιά δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν από αυτή την ιδιότυπη παράδοση με μερικά από τα διασημότερα και πιο φινετσάτα κρασιά της Ιταλίας να παράγονται εδώ. Αποτελώντας άτυπα αιχμηρή αντίθεση στα μεγάλα αριστοκρατικά κτήματα της Τοσκάνης και κάνοντας αυτήν την περιοχή ένα γήινο παράδεισο για τον εραστή της γαστρονομίας. Τα διάσημα κρασιά Barolo φτιάχνονται εδώ απο την δυσκολοκαλλιέργητη ποικιλία Nebbiolo. Δίνει κρασιά συνήθως με ανοιχτό πορφυρό χρώμα.
Γνωρίστε λοιπόν τα κρασιά αυτά μέσα από μια όσο το δυνατον πιο αντιπροσωπευτική γευσιγνωσία. Ξεκινώντας απο τα κρασιά με την πιο ολοκληρωμένη δομή και με τις περισσότερες δυνατότητες παλαίωσης για να καταλήξουμε στα πιο απλά αλλα όχι αναγκαστικά αδιάφορα.
Paolo Scavino Carobric 1998
Πορφυρό συμπυκνωμένο χρώμα με ελάχιστες καφετί ανταύγειες. Μεγάλη ένταση γλυκιά συμπυκνωμένη μύτη, πρώτη αίσθηση γλυκόριζα, σύκο, λουλούδια στη συνέχεια ζωικά σοκολάτα και λικέρ Tia maria. Τρομέρη αίσθηση συμπύκνωσης – κρεμώδη, καραμελένια αίσθηση. Πλούσιο σώμα, σαρκώδες, δυναμίτης. Μέτρια οξύτητα εντυπωσιακή επιγεύση που διαρκεί.
Michele Chiarlo Cannubi 2003
Αρχικά κλειστή μύτη, ρουστίκ πλούσια σε ένταση. Κυρίαρχα η βιολέτα, το κεράσι με διάρκεια και εναλλαγές. Το στόμα βελούδινο με τις τανίνες και την οξύτητα σε ένα μοναδικό σώμα.
Με σοκολατένια επίγευση που μένει. Ρωμαλέο.
Michele Chiarlo Tortoniano 2001
Μύτη πολύπλοκη και εκρηκτική με τα αρώματα των φρούτων και της μέντας να την κατακλίζουν. Στο στόμα άγουρο στην αρχή. Στη συνέχεια χορταστικό και φίνο. Οξύτητα και οι δουλεμένες τανίνες σε ισορροπία. Επίγευση με διάρκεια.
Domenico Clerico Giabot Mentin Ginestra 2003
Ιώδες, ζωντανό βαθυκόκκινο χρώμα. Μύτη κλειστή, παλεύει να βγεί το πικραμύγδαλο με λίγο φρούτο. Καφές, πιπέρι, πικάντικο, με βαλσαμικές νότες, πεύκο, πολλές και ωραίες τανίνες μέτρια οξύτητα και καλή επίγευση. Υποσχόμενο πολλές δεκαετίες παλαίωσης.
Pio Cesare 2004
Γλυκιά μύτη με κυρίαρχο το βύσσινο. Έντονα φρούτωδες με νότες βαρελιού στο στόμα με καλή οξύτητα. Κρασί αξιώσεων. Οι τανίνες είναι επιθετικές. Ενώ στην μακριά επίγευση του κυριαρχεί η κανέλα και το φρούτο.
Renato Ratti Marcenasco 2004
Κοκκινόμαυρο χρώμα. Μύτη σχετικά κλειστή και αλκοολική, γλυκά μικρά φρούτα του δασούς. Στο στόμα ξεκινάει ελαιώδες, στη συνέχεια γεμίζει με φρούτο και νότες από τσάι και καφέ, μέτρια οξύτητα και δυνάτες αδουλευτές τανίνες στο στόμα και τελειώνει με μια καλή επίγευση.
La Spineta Vursu 2003
Bυθυκόκκινο με κεραμιδί ανταύγειες. Ανοιχτή μύτη υπερώριμα φρούτα που θυμίζουν γλυκά κρασιά vinsanto!! Μούρα, τσάι και πιπέρι, εναλλαγές με διαρκεία.
Ελαιώδες γεμάτο στο στόμα δυνάτες αλλά υγιείς τανίνες, υπαρκτή οξύτητα και μακριά πιπεράτη επίγευση. Μύτη και στόμα σε ισορροπία.
Elio Grasso Ginestra Casa Mate 2003
Πορφυρό χρώμα. Συμπυκνωμένη κλειστή μύτη με φρουτώδη διάσταση και νότες σοκολάτας. Νέες και τιθασευμένες τανίνες. Πλούτος και επίγευση με διάρκεια και δύναμη.
Φινετσάτο με ισορροπία. Επίμονο, δυνατό, αναλαφρό με αριστοκρατικότητα.
Antinori Prunotto 2003
Χρώμα ρρουμπινί με ελάχστες καφετί ανταύγειες. Φρέσκο άρωμα με έντονο το άρωμα των φρούτων σε αλκοόλ, γλυκο άρωμα. Μύτη κλειστή. Στο στόμα μαύρα φρούτα και ζωικά. Φινετσάτο. Μέτριο σώμα, οξύτητα χαμηλή με υπαρκτές τανίνες που στεγνώνουν το στόμα. Υπαρκτό το άρωμα του βαρελιού που δεν σκεπάζει όμως το φρούτο. Καλή επίγευση.
Antinori Prunotto 2004
Μύτη καθαρή από αρώματα γλυκών φρούτων. Στο στόμα νευρικό με μέτριο σώμα οξύτητα σε ένταση, υπαρκτές τανίνες και καλή επίγευση.
Casa Girelli Antario 2004
Μύτη γεμάτη ζωντάνια. Αρώματα φρούτων του δάσους, μπαχάρι και βύσσινο. Νεανικό, εκρηκτικό με νεύρο. Στο στόμα αρώματα της μύτης και νότες τρούφας. Ελκυστικό.
Elio Grasso Gavarini Vigna Chiniera 2003
Μύτη πολύπλοκη εντυπωσιάζει με την δύναμη της. Δροσερό στο στόμα. Υποδεέστερο από τη μύτη. Τανικό με οξύτητα. Καλή επίγευση.
Michele Chiarlo Cerequio 2004
Βαθυκόκκινο με ελάχιστες κεραμιδί ανταύγειες. Συμπυκνωμένη έντονη (κλειστή αρχικά) μύτη με διάρκεια. Βιολέτα, μαρμελάδα κόκκινων φρούτων, σοκολάτα. Ζωντανό, με ευχάριστη δροσερή τονισμένη οξύτητα που ισορροπεί με τις επίσης έντονες τανίνες, μέτριο σώμα και μακριά επίγευση.
Marziano Abbona Terlo Ravera 2003
Απολαυστική μύτη. Γεμάτη λουλούδια, ευκάλυπτο και βασιλικό. Φρεσκάδα. Ιδιαίτερο στο στόμα. Μαλακό με μέτριο σώμα και μέτρια επίγευση. Ευχάριστες νότες βαρελιού.
Barolo Di Marchesi 2000
Ανοιχτό χρώμα ελαφρώς κεραμιδί ανταύγειες. Μύτη τυπική λίγο κλειστή, άρωμα καφέ –σοκολάτας, λίγο μπαχάρι, φρούτο. Στο στόμα έντονο άρωμα κεράσι με διάρκεια.
Τάνικο, μέτρια οξύτητα. Απότομο, το τελείωμα με κάλη επίγευση.
Bava Contrabasso Barolo 2003
Βαθυκόκκινο, καθαρή και διακριτική μύτη σχετικά ανοιχτή, φρούτο. Άλλα αρώματα στο στόμα, παλεύουν με μέτρια εντάση, τανίνες που καταλήγουν σε μέτρια επίγευση. Καλύτερη η μύτη από το στόμα.
Ceretto Zonchera 2004
Ερυθρωπό στο χρώμα. Γενικά κλειστή μύτη με λίγο φρούτο. Βιολέτα τσάι καθαρή, φινετσάτη μύτη.
Το αλκοόλ του σε πρώτο πλάνο. Ωριμό, μαλακό, τυπικό, γλυκόπιοτο σχετικά, με χαμηλή οξύτητα και καλές τανίνες αλλά με μέτρια επιγεύση. Δεν υπόσχεται πολλά λόγω χαμήλη οξύτητας.
Gaja Dagromis 2003
Μύτη περίεργη, ξένες οσμές , απροσδιόριστες – Θείου σε ένταση. Στο στόμα καλύτερα τα αρώματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου