Bουργουνδία - Νεμέα / Νάουσα - Villanova de Gaia

Κυριακή 8 Ιουνίου 2008

Στο Αρχιπέλαγος της γεύσης – στα Δίχτυα της φρεσκάδας – στο Νυχτέρι της δημιουργίας

Κατά την διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού μου στην Σαντορίνη είχα την ευκαιρία, με την ανάλογη συντροφιά, να επισκεφτώ κάποια εστιατόρια που γαστρονομική τους δεινότητα θα τολμούσα να πω ήταν αξιοζήλευτη. Μάλιστα αυτή η δεινότητα εκφράστηκε στο καθένα από τα συγκεκριμένα σημεία με διαφορετικό τρόπο. Τρόπο κατά την γνώμη μου μοναδικό. Αποφάσισα λοιπόν να τα αναφέρω μαζί , θέλοντας με αυτό το τρόπο να δείξω ότι η εμπειρία της γεύσης μπορεί να βρίσκεται δίπλα μας , το μόνο που χρειάζεται είναι απλά να την ψάξεις. Ένα εστιατόριο στα Φηρά , μιά ψαροταβέρνα στο Περίβολο και ένα μεζεδοπωλείο στο Καμάρι με έπεισαν ότι η Σαντορίνη εκτός από ένα ρομαντικό καλοκαιρινό προορισμό μπορεί να γίνει και ένας προορισμός οινογαστρονομίας.
Το γευστικό μας ταξίδι ξεκινάει μέσα στους απότομους βράχους της καλντέρας , στην πόλη των Φηρών , από το εστιατόριο «Αρχιπέλαγος». Ένα παλιό καπετανέικο σπίτι χτισμένο το 1860. Στη μικρή υπόσκαφτη
prive αίθουσα οι εμπνευσμένες από συνταγές της ελληνική κουζίνα δημιουργίες μας επιφύλασαν μια μοναδική γευστική εμπειρία με πρωταγωνιστή την άριστη ποιότητα των προϊόντων. Τα γεμιστά μανιτάρια με φρέσκια ντομάτα και καπνιστό τυρί μετσοβόνε, τα μοσχαρίσια φιλετάκια με σάλτσα Vinsanto , το αρνάκι τυλιχτό στα αμπελλόφυλα με ανθότυρο και αγγινάρες και τα αχνιστα μύδια θα μου μείνουν αξέχαστα. Ενώ το εκμέκ με παγωτό μαστίχα για το τέλος πραγματικά κολασμένο. Όσο να αφορά την λίστα κρασιών, θα σας ικανοποιήσει στο έπακρο η καλή επιλογή κυρίως λευκών κρασιών από την Σαντορίνη.
Όταν πήγα στο νησί, στην παραλία Περίβολος η μοναδική ψαροταβέρνα στην περιοχή που ήταν ανοιχτή ήταν τα «Διχτύα» , οι υπόλοιπες βρίσκονταν σε διαδικασίες εργασιών (γυψοσανίδες, νταβανόβουρτσες, βαφές, τα γνωστά)
Αποδείχθηκε όμως ότι ο Μιχάλης Τρουλάκης (ιδιοκτήτης) έχει δημιουργήσει ένα ελληνικό παράδοξο. Στην Ελλάδα είναι γνωστό σε όλους ότι κοιτάει θάλασσα, μάλλον να το αποφεύγεις. Δεν συμβαίνει όμως αυτό για τα «Δίχτυα».
Γεύσεις γνώριμες , απλές , θαλασσινές. Οι γαρίδες , οι πατάτες (όχι προτηγανισμένες) , τα μπαρμπούνια και τα καλαμάρια. Μαεστρικά τηγανισμένα σε ελαιόλαδο. Απλά καταπληκτικά και το σέρβις φιλικό και ευχάριστο ( πότε θα αρχίσουν οι σερβιτόροι της Αθήνας να χαμογελούν ;). Μια αυθεντική γεύση ελληνικού καλοκαιριού.
Θα σας κερδίσει από την πρώτη στιγμή με την απλότητα του χώρου και τις νότες του λευκού να κυριαρχούν, μιλάω για το «Νυχτέρι». Ο ιδιοκτήτης και σεφ Βασίλης Ζαχαράκης «πειράζει» τις κλασικές ελληνικές συνταγές και δημιουργεί μια πανδαισία γεύσεων. Υλικά φρέσκα , προσεκτικά επιλεγμένα από αρκετές περιοχές της Ελλάδας (σίγλινο από την Μάνη, τυριά από την Νάξο και την Κρήτη) και αυθεντική φάβα Σαντορίνης. Παρασκευές , σκετές δημιουργίες φοβερό το χαλούμι σε φύλλο κρούστας ενώ το τυλιγμένο σε φύλλο κοτόπουλο με τα λαχανικά με έκανε να ξεχάσω τη διαίτα που είχα ξεκινήσει , εξαιρετική η σαλάτα με ντοματάκια Σαντορίνης και ξινοτύρι, απίστευτο το κοτόπουλο με βινσάντο , άραγε πόσο έφαγα ! Η «παντρέμενη» φάβα με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και την σάλτσα βασιλικού με έπεισε για τα θετικά του γάμου. Μην παρασυρθείτε τελείως (όπως έκανα εγώ), αφήστε χώρο για το τέλος , ένα παγώτο με μαρμελάδα ντομάτα και η πανακότα με άρωμα παπαρούνας αξίζει την προσοχή μας..

Συμβουλή για το καλοκαίρι: Ζήστε τις στιγμές χωρίς υστερίες και ενοχές !!!!

Διευθύνσεις :

Αρχιπέλαγος
Φηρά
Τηλ: 22860 24509

Δίχτυα
Παραλία Περίβολος
Τηλ.: 22860 82818

Νυχτέρι
Παραλία Καμαρίου
22860-33480

1 σχόλιο:

Παχουλός... είπε...

"ένα παγώτο με μαρμελάδα ντομάτα και η πανακότα με άρωμα παπαρούνας αξίζει την προσοχή μας.."

θέλω να με πείσεις οτι τα παραπάνω τρώγοντε... Βρε μπάς και σε πείραξε η δίαιτα;

Created by A.Kourkoulis