Bουργουνδία - Νεμέα / Νάουσα - Villanova de Gaia

Κυριακή 1 Ιουνίου 2008

Grappa…Η glamour έκφραση του τσίπουρου.

Αυτό ακριβώς είναι η grappa : ένα απόσταγμα που προέρχεται από τα στεμφύλα του σταφυλιού. Φυσικά είναι ιταλικη εφεύρεση αφού μόνο ένας Ιταλός θα μπορούσε να πουλήσει τα φλούδια ενός σταφυλιού για διαμάντια. Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ως το απόλυτο χωνευτικό – ενώ θεωρείται status style ένα δείπνο να τελειώσει με μια grappa. Φυσικά η grappa δεν ήταν δυνατόν να ξεφύγει από την μανία των Ιταλών για το design, περίτεχνα μπούκαλια, φανταχτερές ετικέτες και πώματα που αποθεώνουν τη τέχνη. Όλα αυτά τις περισσότερες φορές πλήρωνονται ακριβά. Για αυτό το wineillussion προσφέρει έναν οδηγό για να μην χαθείτε ξανά στην καπατσοσύνη των Ιταλών , έτσι την επόμενη φορά που θα θελήσει η γευσή σας να γευτεί μια grappa, η επιλογή να μην γίνει με τα μάτια (γιατί συνήθως συμβαίνει το φάτε μάτια ψάρια).

Απλές γκράπες.

Αποτελούνται από χαρμάνι στεμφυλων διαφορετικών, μη αρωματικών ποικιλιών. Μη σας ξεγελάνε οι ετικέτες. Φράσεις όπως tradizionale (παραδοσιακό) να σας φέρουν στην μνήμη ελληνικά αντίστοιχα , una fatsa una ratsa.

Μονοποικιλιακές

Η λέξη monovitigni πάνω στην ετικέτα ,που συνοδεύεται απο το όνομα της ποικιλίας τα λέει όλα. Σε αντίθεση με τις απλές, διαθέτουν σαφή τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας. Οι γηγενείς ιταλικές ποικιλίες όπως το verduzzo ή το fragolino έχουν την τιμητική τους.

Βαρελάτες

Ξεχωρίζουν εύκολα από το κίτρινο έως σκούρο κεχριμπαρένιο χρώμα τους και τις λέξεις τύπου riserva. Συνήθως πιο μαλακές και γλυκές.

Αρωματικές

Προέρχονται αποκλειστικά από αρωματικές ποικιλίες , όπως το μοσχάτο ή το traminer. Φυσικά τα αρώματα είναι έντονα και το σώμα τους συνήθως ελαφρύ.

Ονομαστές

Αν ετικέτες όπως το Sassicaia , Ornellaia ή Tignanello προκαλούν ρίγη συγκίνησης στους ανά τον κόσμο οινόφιλούς, απλά δοκιμάστε τις γκράπες από τα στέμφυλά τους. Δυνατές , αλλά και τιμές ανάλογες με αυτές των κρασιών τους.

Aquavite d’ uva

Δεν μπορείτε ακόμα να πιστέψετε πόσο ακριβοπληρώσατε τα στέμφυλα. Τότε δοκιμάστε μια aquavite duna. Εδώ αποστάζεται ολόκληρη η ρώγα. Το αποτέλεσμα είναι πολλά αρώματα, μαλακή γεύση, πολλά ευρώ. Ευτυχώς βέβαια που αυτές είναι λίγες γιατί αλλιώς κρασί γιοκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Created by A.Kourkoulis