Bουργουνδία - Νεμέα / Νάουσα - Villanova de Gaia

Κυριακή 1 Ιουνίου 2008

St - Emilion : ένας οινικός βασιλιάς

Το St-Emilion είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της περιοχής του Bordeaux. Με μακρόχρονη ιστορία στην παραγωγή κρασιού, που όμως η ποιότητά τους αναγνωρίστηκε πρόσφατα.
Το κλίμα είναι θερμότερο από αυτά της αριστερής πλευράς (Το Β
ordeaux το διαπέρνα ο ποταμός Gironde με τους δύο παραποταμούς του Garonne & Dordonne. Έχουν λοιπόν καθιερωθεί οι φράσεις δεξιά πλευρά και αριστερή πλευρά ως σημείο αναφοράς για χωριά που βρίσκονται στην κάθε πλευρά των ποταμών).
Το έδαφος είναι αργιλώδες και σε κάποιες περιοχές ασβεστολιθικό.
Για το λόγο αυτό καλλιεργείται περισσότερο
Merlot και λιγότερο Cabernet Sauvignon. Γενικότερα κυριαρχούν οι ποικιλίες Merlot- Cabernet Franc. Τα κρασιά που δίνει η περιοχή είναι πλούσια, φρουτώδη, με μαλακές τανίνες με αρώματα μπαχαρικών και πολύπλοκη γεύση.
Το
St-Emilion έχει δικό του σύστημα ταξινόμησης κτημάτων και περιλαμβάνει τις εξής ονομασίες :

St- Emilion

St-Emilion Crand Cru

St- Emilion Crand Cru Classe (55 κτήματα)

St -Emilion Premier Crand Cru Classe (13 κτήματα)

Η κατάταξη για ένα κτήμα δεν είναι σταθερή και αναπροσαρμόζεται κάθε 10 χρόνια την χρονιά που λήγει σε 6. Οι διαφοροποιήσεις που έχουν συντελεστεί από το 1955 που καθιερώθηκε η συγκεκριμένη κατάταξη είναι ελάχιστες.
Ακολουθεί γευσιγνωσία κρασιών της περιοχής (κυρίως
Premiere Crand Cru Classe) με σειρά ανάλογη των χρόνων παλαίωσης τους.

Chateau Franc Mayne Crand Cru Classe 2001.

Πορφυρό, λαμπερό , διαυγές τυπικό άρωμα Merlot (κοκκινόμαυρα φρούτα ) μονότονο, σώμα μέσου βάρους με έντονη οξύτητα και άγριες τανίνες. Καταναλώστε το άμεσα.

Chateau Troplong Grand Cru Classe 1999.

Με αιμάτινη αίσθηση και mineral στοιχεία αρκετά συμπυκνωμένη μύτη. Μύτη εξαιρετική που αλλάζει συνέχεια με πράσινες εναλλαγές - πιπεριά. Στόμα σαρκώδες , με έντονες τανίνες αλλά στεγνό στόμα. Χαμηλή οξύτητα. Καταναλώστε το αλλά όχι με βιασύνη.

Chateau Beausejour Becot Premiere Crand Cru Classe 1999.

Τρομακτικά συμπυκνωμένο ντόματα πελτέ, με εξωτικό χαρακτήρα , λικέρ καφέ , αλλαγές συνεχείς. Στο στόμα μέντα, γήινη αίσθηση πολύπλοκο. Στεγνές τανίνες με υψηλή οξύτητα. Φαίνεται οι πολλές βροχές εκείνη της χρονιάς δεν έδωσαν τα εχέγγυα για ενα κρασί μεγάλης διάρκειας. Πίνεται ευχάριστα τώρα και για τα επόμενα δύο χρόνια.

Chateau Belair Premiere Crand Cru Classe 2003

Στη μύτη ανθώδες και αρώματα κανέλας. Ελαφρύ σώμα με υψηλή οξύτητα. Καλή διάρκεια Αριστοκρατικό- φινετσάτο. Πίνεται ευχάριστα τώρα και για τα επόμενα 3 χρόνια.

Chateau Canon Premiere Crand Cru Classe 1998.

Στο χρώμα εμφανίζεται με καφετί ανταυγειές. Εντόνα εξωτικό χαρακτήρα μπαχαρικά- βατόμουρό – καφές – ορυκτές νότες. Στο στόμα αυστηρό με έντονη οξύτητα που διαρκεί γιήνη διάσταση. Μαλακές τανίνες .
Το στόμα εμφανίζεται διαφορετικό. Έντονα στοιχεία γλυκά στοιχεία λουλουδιών και μέλι. Καταναλώστε το τα επόμενα 3 χρόνια.

Chateau La Caffaliere Premiere Crand Cru Classe 2003

Πλούσιο χρώμα πορφυρό με νεοκοσμική μυτή, αρχικά αρώματα ευκάλυπτου (τυπικό) στην συνέχεια γλύκα ώριμα και πληθωρικά αρώματα (γλυκόριζα , μούρα). Μακρύ στόμα και στην επίγευση κυριαρχεί η βιολέτα. Καταναλώστε το τα επόμενα 5 χρόνια.

Chateau Trotte Vieille Premiere Grand Cru Classe 2001.

Μεγάλη ένταση αρωμάτων κυρίαρχα τα βότανα και ο καφές.
Φρεσκάδα. Στο στόμα νέο ,ισορροπημένο με αρώματα φρούτων και βιολέτα. Ελαφρύ σώμα με μεγάλη οξύτητα με διάρκεια. Αρμονικό με αριστοκρατικότητα και ορυκτές νότες στο τελείωμα. Καταπληκτικό , 8 χρόνια χωρίς συζήτηση.

Chateau Clos Fourtet Premiere Crand Cru Classe 1996.

Συμπύκνωση–πολυπλοκότητα με μύτη που κυριαρχούν τα ζωικά αρώματα, το φρέσκο φρούτο και λικέρ κακάο. Τρομερά νέο. Μέσου βάρους με τανινές επιθέτικες και μεγάλη οξύτητα. Ένα κρασί με στόμφα πρωταθλητή , την 15ετίας στο τσεπάκι του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Created by A.Kourkoulis