Bουργουνδία - Νεμέα / Νάουσα - Villanova de Gaia

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2008

Σαμπάνια... μια παρεξηγημένη κυρία

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η σαμπάνια είναι μόνο για γάμους, για γιορτές και στην καλύτερη περίπτωση για απεριτίφ! Μέγα λάθος.
Η σαμπάνια , το αφρώδες αυτό κρασί που παράγεται αποκλειστικά από τους αμπελώνες της γαλλικής περιοχής της Καμπανίας , ανάλογα με την περίσταση μπορεί να ξεδιπλώσει έναν κόσμο γεμάτο αρώματα και απολαύσεις.
Η φρεσκάδα της , με τις φυσαλίδες να χορεύουν στο στόμα μπορούν να συνδυαστούν αρμονικά με διάφορες γεύσεις και να «ιντριγκάρουν» τις αισθήσεις δημιουργώντας το ευχάριστο περιβάλλον για ένα γεύμα ή δείπνο. Αναλυτικότερα μια ελαφριά Brut non vintage σαμπάνια εκτός από απεριτίφ μπορεί να σερβιριστεί με αλμυρά ορεκτικά και καναπεδάκια και σε καμία περίπτωση με την γαμήλια τούρτα σας.
Μια Blanc de blanc (περιέχει μόνο την ποικιλία Chardonnay) με θαλασσινά, όστρακα και τηγανητά ορεκτικά.
Σε μια χρονολογημένη σαμπάνια αρμόζουν πιάτα λευκών κρεατικών (κοτόπουλο, χοιρινό) .
Η ροζέ απαιτεί πιο πλούσια πιάτα όπως κυνήγι και κόκκινα κρέατα (μοσχάρι). Οι demi sec βρίσκουν το ταίρι τους σε γλυκά με κόκκινα φρούτα (φράουλες) ή εσπεριδοειδή , ενώ απογειώνουν τους ουρανίσκους με τα γλυκόξινα πιάτα της κινέζικης κουζίνας. Σας προκαλούμε την επομένη φορά που θα βρεθεί ένα μπουκάλι σαμπάνιας στα χέρια σας ανοίξτε το αθόρυβα , βάλτε το στα κατάλληλα ποτήρια , ακούστε τον αφρισμό , μαγευτείτε από τις φυσαλίδες και πειραματιστείτε με την γεύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Created by A.Kourkoulis