Bουργουνδία - Νεμέα / Νάουσα - Villanova de Gaia

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2008

Ένας οδηγός για να μην ξαναχαθούμε στις ετικέτες των σκοτσεζικών ουίσκι

Πολλές φορές έχουμε "πελαγώσει " μπρόστα στις αγγλόφωνες ετικέτες των σκοτσέζικων ουίσκι. Παραμύθια, παραπληροφόρηση και "έγκυρες" πληροφορίες φίλων έχουν κάνει την ζώη μας ακόμα πιο δύσκολη.
Ο παρακάτω μικρός οδηγός απλά ελπίζει την επόμενη φορά που θα αγοράσετε ένα σκοτσέζικο ουίσκι να είστε πιο ενημερωμένοι.

Whisky
Το όνομα σημαίνει «ύδωρ της ζωής» - από την αρχαία κέλτικη φράση «uisge beatha».

Scotch
Σημαίνει απλά ότι το ουίσκι αποστάχτηκε και ωρίμασε στη Σκωτία.

Malt Whisky
Αυτό δείχνει ότι η πρώτη ύλη είναι βύνη. Η βύνη είναι ουσιαστικά κριθάρι που έχει βλαστήσει διαβρέχοντας το με νερό. Κατόπιν με την εφαρμογή της θερμότητας μετατρέπεται το άμυλο του σε διαλυτές ενώσεις ζαγχάρων ώστε η ζύμωση που θα δώσει το αλκοόλ να είναι εφικτή.

Grain Whisky
Στην συγκεκριμένη περίπτωση η πρώτη ύλη είναι δημητριακά, σιτάρι ή αραβόσιτος και παράγεται με συνεχή διαδικασία απόσταξης. Υπάρχουν οκτώ οινοπνευματοποιίες σιταριού στη Σκωτία. Στην Ελλάδα δεν εισάγεται αυτός ο τύπος ουίσκι.

Single Malt
Αυτό δείχνει ότι το ουίσκι έγινε μόνο σε ένα αποστακτήριο, το όνομα του οποίου αναγράφεται στην φιάλη. Σήμερα στην Σκωτία λειτουργούν περίπου 100 αποστακτήρια. Με τα περισσότερα να βρίσκονται στο Speyside στη βορειοανατολική Σκωτία. Μια μικρότερη ομάδα ιδιαίτερου χαρακτήρα υπάρχει στο δυτικό νησί Islay και ένα στο νησί Sky.

Vatted Malt ή Pure Malt
Τα συγκεκριμένα ουίσκι αποτελούν μίγμα από ουίσκι προέρχονται από διαφορετικά αποστακτήρια.

Blended Whisky
Ένα τέτοιο ουίσκι περιέχει ένα μεταβλητό ποσοστό συνδυασμένων malts ουίσκι και grain ουίσκι σε ποσοστό συνήθως 40% και 60% αντίστοιχα.

Αναγραφή ετών στη φιάλη
Δείχνει την ηλικία του νεώτερου ουίσκι που βρίσκεται στην φιάλη. Σημειώστε ότι η ωρίμανση σταματά στην εμφιάλωση.

Cask Strength
Κατά την διάρκεια της παραμονής του ουίσκι στο βαρέλι υπάρχει απώλεια της αλκοολικής δύναμης 2% - 3% ανά έτος. Στην συνέχεια εμφιαλώνεται αφού πρώτα αραιωθεί με νερό πηγής ή ποταμού. Στην συγκεκριμένη περίπτωση το ουίσκι παραμένει στα βαρέλια το ελάχιστο 15 έτη και εμφιαλώνεται χωρίς να αραιωθεί. Συνήθως η αλκοολική δύναμη των συγκεκριμένων ουίσκι είναι γύρω 60% vol.

Finished
Πολλές φορές πριν την εμφιάλωση κάποια ουίσκι για λίγους μήνες τοποθετούνται σε βαρέλια που πριν είχαν χρησιμοποιηθεί σε κρασιά όπως τα ενισχυμένα γλυκά κρασιά της Πορτογαλίας Port ή για την ωρίμανση του κονιάκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Created by A.Kourkoulis