Bουργουνδία - Νεμέα / Νάουσα - Villanova de Gaia

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008

Νερό η νέα γαστρονομική κουλτούρα

Μπορεί για τους κατοίκους της υπόλοιπης Ευρώπης το εμφιαλωμένο νερό να αποτελεί μέρος της κουλτούρας τους , για τον έλληνα καταναλωτή μόλις την τελευταία δεκαπενταετία και περισσότερο ως μόδα έχει ενταχθεί στην καθημερινότητα του. Πρωτόποροι στην καθιέρωση του για ακόμη μια φορά τα εστιατόρια παρακεινόμενα αρχικά από καθαρά χρηματοοικονομικά κίνητρα παρά τους ισχυρισμούς περί υγιεινής και προστασίας του καταναλωτή. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια έχει εμφανιστεί το φαινόμενο ορισμένα εστιατόρια από αυτά που ο πολύς κόσμος αποκαλεί "χλιδάτα" να διαθέτουν ξεχωριστή λίστα για νερά ενώ ακόμα και πολλές μικρές ταβέρνες διαθέτουν 2-4 διαφορετικά εμφιαλώμενα νερά κυρίως ανθρακούχα. Επειδή επικρατεί σύγχυση σχετικά με την ποιότητά τους , την προέλευσή τους αλλά και την επεξεργασία στην οποία υποβάλλονται όλη αυτή η πλειάδα νερών που κυκλοφορούν. Θα κατηγοριοποιήσουμε όλα αυτά τα διαφορετικά νερά, για να μην υπάρχει περίπτωση να πνιγεί κανείς σε αυτό τον... ωκεανό ετικετών.
Κοινό , πόσιμο νερό : Το νερό που έχουμε όλοι πρόσβαση μέσω του δικτύου ύδρευσης.
Επιτραπέζιο νερό : Κοινό νερό επιφανείας ή υπόγειο , που μπορεί να υφίσταται κάποια επεξεργασία για να απαλλαχθεί από μικροοργανισμούς ακατάλληλους για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Φυσικό μεταλλικό νερό : Είναι το μόνο που μπορεί να ονομάζεται φυσικό , αφού δεν υποβάλλεται σε καμία επεξεργασία. Προέρχεται από βροχή ή χιόνι. Απορροφάται από τη γη , περνά από διαδοχικά υποστρώματα του εδάφους όπου εμπλουτίζεται από μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία. Για να φτάσει στην συνέχεια να αντλείται ή να αναβλύζει (αρτεσιανό). Η καλύτερη προστασία του εξασφαλίζεται από υψηλής υγιεινής γεωτρήσεις και κλειστό κύκλωμα που οδηγεί στην εμφιάλωση.
Φυσικό ανθρακούχο μεταλλικό νερό : Φυσικό μεταλλικό νερό που περιέχουν φυσικό διοξείδιο του άνθρακα και εμφιαλώνεται όπως αντλείται.
Ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό, ενισχυμένο με το αέριο της πηγής του : Σε αυτή την περίπτωση το αέριο έχει προέλθει από την ίδια πηγή με το νέρο , αλλά όταν εμφιαλωθεί η περιεκτικότητα του νερού σε διοξείδιο θα είναι μεγαλύτερη από ότι στην φυσική του κατάσταση.
Ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό : Είναι αυτό που έχει προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα όμως διαφορετικής προέλευσης από την πηγή άντλησης.
Seltzer και Soda : Κοινό νερό που έχει φιλτραριστεί και έχει προστεθεί τεχνητά διοξείδιο του άνθρακά. Συνήθως το Seltzer δεν έχει μεταλλικά άλατα ενώ η Soda έχει. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν φυσική σύνθεση από μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Created by A.Kourkoulis