Bουργουνδία - Νεμέα / Νάουσα - Villanova de Gaia

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

Οινική Τσικνοπέμπτη

Η Τσικνοπέμπτη παραμένει μια πολύ καλή αφορμή ώστε οι κρεατόφιλοι να μπορέσουν να εκφράσουν το πάθος τους...βρίσκεται στο μέσο της κρεατινής εβδομάδας, κατά την οποία παραδοσιακά καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα κρέατος, εν είδει προετοιμασίας για τη νηστεία της Σαρακοστής. Στην Αθήνα εκτός απ' τα Βλάχικα που η κατάσταση θυμίζει νυχτερινό κέντρο Εθνικής οδού Σάββατο βράδυ , πολλά καινούργια μαγαζιά υπόσχονται να ικανοποιήσουν την όρεξή μας. Τί κρασί όμως ταιριάζει σε αυτή την μέρα;;;
Το Wine illusion σας προσφέρει έναν οδηγό συνδυασμού κρέατος - κρασιού που θα σας βγάλει απ' τα δύσκολα...όχι μόνο αυτή την ημέρα.
Αρνί : Εδώ τανίνες και καλή οξύτητα χρειάζονται για να κόψουν την υπερβολική λιπαρότητα. Το ξινόμαυρο της Νάουσας δημιουργεί έναν συνδυασμό- φετίχ, το ίδιο και το Πιεμοντέζικο nebbiolo, εφόσον μπορείτε να αντέξετε ένα καλό Barolo ή Barbasesco.
Κατσίκι : Το λιγότερο λίπος σε σχέση με το αρνί επιτρέπει το “παιχνίδι” με ένα στιβαρό Aγιωργίτικο, ένα Chianti Classico ή ένα pinot noir από την Cote de Nuits.
Κοτόπουλο : Ένα πλούσιο βαρελάτο λευκό από ποικιλίες όπως το Semillon ή το Viognier. Αν είναι μαγειρεμένο με φρούτα, δοκιμάστε ένα Αλσατικό gewurztraminer. Αντίθετα, με “σκούρες” σάλτσες και άγρια μανιτάρια επιλέξτε ένα παλιό, εκλεκτό ερυθρό.
Μοσχάρι : Οι μπριζόλες απαιτούν ένα κρασί μέσου βάρους με καλή οξύτητα όπως ένα καλό Chianti Classico. Αντίθετα βαριά πιάτα κατσαρόλας έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις σε σώμα προτιμώντας ένα πλούσιο cabernet από το Μπορντό, την Καλιφόρνια ή την Πελοπόννησο, καθώς και ένα εύρωστο Αυστραλέζικο shiraz.
Οσο Μπούκο : Το διαβατήριό σας για μια μεγάλη φιάλη! Βarolo, Rioja Riserva και βέβαια οποιοδήποτε σπουδαίο Μπορντό.
Πάπια στήθος : Η πικρή του γεύση απαιτεί ένα κρασί με εξίσου πικάντικο, πικρό τελείωμα. Ένα Chianti Classico Riserva ή ένα Amarone della Valpolicella προσφέρουν το τέλειο ταίριασμα. Χοιρινό : Ένα πλούσιο λευκό όπως ένα Hermitage από το Ροδανό θα το συνοδεύσει στην “καθαρή ” του μορφή.
Κοκορέτσι : Προτιμήστε ένα ελαφρύ φρουτώδες ερυθρό κρασί. Το φθηνότερο αγιωργίτικο ή την πιο cult εκδοχή της ημέρας ένα χύμα ερύθρο 2007 !!!!!

Η πραγματική μας όμως πρόταση είναι για την ημέρα της Τσικνοπέμπτης να επισκεφτείτε το αγαπημένο σας ψαρομάγαζο. Ενώ οι άλλοι θα στριμώχνονται ζητώντας το τραπέζι που έχουν κρατήσει εσείς θα απολαμβάνεται το ψαράκι σας συνοδεία της ηρεμίας και μιας καλής Σαντορίνης!!!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εσκισες κυριε Μανωλη για αλλη μια φορα,
οχι τοσο για το αναμενομενο αρθρο σου για τα της Τσικνοπεμπτης, αλλα αφ'ενος μεν για την τελευταια παραγραφο και ¨πονηρη" προτροπη σου αλλα και για την διπλη "οινικη" ωρα του blog μια που τωρα πια παιζουμε και διεθνως.
(Οσο δε για τις πολεις που διαλεξες θα ηθελα ενα σχολιο για το κριτηριο σου, γιατι οι προτιμησεις σου μπορει να μην κρυβονται μεν αλλα αν θα'πρεπε να βαλεις και την Ναουσα-Αμυνταιο κλπ. ποια πολη θα διαλεγες απο την αλλη, για πες μας εεε??).

Γιαννης

Created by A.Kourkoulis