Bουργουνδία - Νεμέα / Νάουσα - Villanova de Gaia

Πέμπτη 24 Απριλίου 2008

Γιατί , μαγειρεύουμε γι' αυτούς που αγαπάμε

Κυκλοφόρησε πριν μερικές μέρες από τις εκδόσεις "Νέοι Ορίζοντες" ένα νέο βιβλίο μαγειρικής. Θα μου πείτε και τι με αυτό , τα βιβλία μαγειρικής έχουν καταντήσει να εκδίδονται πιο συχνά από τις κυριακάτικες εφημερίδες.
Το συγκεκριμένο βιβλίο όμως είναι πραγματικά διαφορετικό.
Ο τίτλο του "Η μαγειρική του Αγίου Όρους" γραμμένο από τον μοναχό Επιφάνιο Μυλοποταμινό. Ο πατέρας Επιφάνιος έχει γράψει την δική του ιστορία τόσο ως οινοποιός όσο και ως δεινός αρχιμάγειρας. Μέσα από τις 126 συνταγές που περιλαμβάνει το βιβλίο δεν αποκαλύπτεται μόνο τα τυχόν μυστικά των συνταγών αλλά περισσότερο η χαρά της δημιουργίας και της προσφοράς , αφού ο συγγραφέας θεωρεί την μαγειρική ως εκδήλωση αγάπης. Από τις συνταγές λείπει εντελώς το κρέας , ο Επιφάνιος στην κουζίνα του μοναστηριού του μαγειρεύει όσπρια , λαδερά , ψάρια και όστρακα.
Ενώ δεν λείπουν για την κάθε συνταγή τα γνωμικά , οι παροιμίες και οι ψαλμοί. Ο μοναχός γραφεί στο βιβλίο του ότι οι συνταγές προτείνονται όπως μαγειρεύονται πάντα στα μοναστήρια χωρίς τις σύγχρονες προσθήκες του βουτύρου ή της μπεσαμέλ. Παρόλο που η περίοδος της νηστείας ενόψει του εορτασμού του Πάσχα φτάνει στο τέλος της αξίζει πραγματικά ένα τέτοιο βιβλίο να βρει χρηστικότητα στην σύγχρονη κουζίνα όχι μόνο γιατί αποκαλύπτει το πρόσωπο μιας υγιεινής διατροφής , αλλά γιατί διδάσκει ότι η παρασκευή ενός φαγήτου (έστω και με λάθη) μπορεί να γεμίσει την ψυχή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Created by A.Kourkoulis