Bουργουνδία - Νεμέα / Νάουσα - Villanova de Gaia

Τρίτη 22 Απριλίου 2008

Η αφθονία στέκει ακίνητη, η πείνα περιπλανιέται

Την προηγούμενη εβδομάδα , οι πλέον υπεύθυνοι διεθνείς οργανισμοί (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παγκόσμια Τράπεζα και το G8) αναγκάστηκαν να παραδεχθούν την εξάπλωση της ανεπάρκειας σίτισης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία η έλλειψη τροφίμων απειλεί με διατροφική ένδεια 1,1 δισεκατομμύριο ανθρώπους σε 36 χώρες. Οι προβλέψεις όμως είναι αυτές που τρομάζουν, αφού πιστεύεται ότι ο πληθυσμός που θα απειληθεί από την πείνα θα ανέλθει σε 1,5 δισεκατομμύριο το 2025 και στα 2 δισεκατομμύρια το 2050. Αν και κατά καιρούς πολλοί έχουν μιλήσει για αριθμούς που ευημερούν, στην συγκεκριμένη περίπτωση τα νούμερα σε κάνουν να ανατριχιάζεις και πολύ περισσότερο να μην θέλεις να μείνεις απαθής.
Η κατάσταση μάλιστα γίνεται πιο επώδυνη αν σκεφτεί κανείς ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρούνται μεγάλες και αδικαιολόγητες αυξήσεις όχι μόνο στα βασικά είδη διατροφής (σιτάρι,ρύζι,σόγια και καλαμπόκι) αλλά ακόμα και στο κρέας και το γάλα. Ο κατ' όνομα πολιτισμένος κόσμος μας βρίσκεται ενόψει της μεγαλύτερης πρόκλησης στην ιστορία του. Οι μαζικές διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα τον τελευταίο καιρό σε διάφορα σημεία του κόσμου (Στην Αϊτη οδήγησαν σε παραίτηση τον πρωθυπουργό) δεν πρέπει να παραμένουν στα μάτια μας σαν απλά θεάματα για ποπ -κορν. Όσο κι αν προσπαθούν οι διεθνείς οργανισμοί να μας πείσουν ότι κόπτονται για τους φτωχούς αυτού του κόσμου, η έγκαιρη ευαισθητοποίησή μας θεωρώ ότι είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη. Γιατί ίσως είναι ωμό αυτό που θα καταθέσω αλλά τα πεινασμένα στόματα θέλουν φαγητό και όχι λόγια. Γιατί δεν πρέπει να μας διαφεύγει μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι οι άνθρωποι που πεινούν δε παράγουν τίποτα , παρά μόνο βία.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μανωλη γεια σου και χρονια πολλα,

Μετα απο μεγαλη απουσια (τουλαχιστον απο τον σχολιασμο στο blog σου) επανερχομαι δριμυτερος.
Λοιπον αλλαγες μεγαλες παρατηρησα στο γενικο στησιμο σου, μουσικη υποκρουση, βιντεακια απο YouTube,
καυστικους σχολιασμους και χαρακτηρισμους (βλεπε τον μαναβη-χασαπη κλπ) αλλα και προβληματισμους που φτανουν στο 2025.
Λοιπον μια που'ναι και Πασχαλινες μερες και για να μην γινομαι αντιπαθης σε σενα και τους φιλους οινοφιλους, δυο πραγματα εχω μονο να πω (τουλαχιστον μεχρι και την Ανασταση-μετα βλεπουμε).
α. το βιντεακι που αφορα στην Καμπανια σε συνδυασμο με το σημερινο "Η αφθονια στεκει..." μου φαινεται οτι δεν πολυ στεκει
β. τα καυστικα σου σχολια τοσο για το εστιατοριο, οσο και για το ειμαστε χοντροι και τρωμε ολο μας το φαι, καλα κανουν και ειναι καυστικα και μην ακους τιποτα (οσο δε για την υποθεση του εστιατοριου, μου εχει κανει τοσο εντυπωση που σιγουρα θα κανω μια βολτα για να'χω και ιδια γνωμη - μετα την επισκεψη θα σου στειλω το σχολιο μου)
γ. Φτιαξε το χρονομετρο στο ρολοι του blog σου, γιατι εαν δεν το καταλαβες η ωρα εχει προ πολλου αλλαξει και
δ. Κανε μας καμια προταση για κανενα νεο ξινομαυρο μια που οι μερες πλησιαζουν...

Αντε και Καλο Πασχα σε ολους σας

Γιαννης

Μανώλης Κεντικελένης είπε...

ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

ΤΟ ΟΤΙ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΥΧΓΡΟΝΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ
ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΟΤΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΜΟΥ ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΚΑΙ ΤΟ WINEILLUSION ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟ ΑΝΕΒΑΣΕ ΣΤΟ YOUTUBE.

ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΟΥ
ΜΑΝΟΣ

Created by A.Kourkoulis