Bουργουνδία - Νεμέα / Νάουσα - Villanova de Gaia

Τρίτη 29 Απριλίου 2008

Gewurztraminer : Δύσκολο στην προφορά , μοναδικό στη γεύση

Το gewurztraminer (γεβουρστράμινερ) αυτή η ποικιλία με το δύσκολο όνομα είναι υπεύθυνη για κάποια από τα αρωματικότερα κρασιά του πλανήτη. Ένα πραγματικό καλειδοσκόπιο στην μύτη (τροπικά φρούτα, τριαντάφυλλο, ξηροί καρποί) που συνοδεύεται από συνήθως λιπαρή, μπαχαρένια και σχεδόν υπόγλυκη γεύση. Το μοναδικό όμως αυτό χαρακτήρα θα τον βρούμε μόνο σε μια περιοχή, την Αλσατία. Η Αλσατία κατέχει το 19% της γαλλικής παραγωγής σε λευκά κρασιά. Στην οινοποίηση των αλσατικών κρασιών - πλην ελαχίστων εξαιρέσεων-δεν χρησιμοποιούνται δρύινα βαρέλια, ενώ εμφιαλώνονται σε πράσινα ψηλόλιγνα μπουκάλια (la flute d' Alsace) τα οποία προστατεύονται από το νόμο. Μάλιστα στα μπουκάλια αναγράφεται το όνομα της ποικιλίας - μια μαρκετινίστικη τεχνική που εφαρμόζεται από το 1920. Γενικότερα τα αλσατικά gewurztraminer μοιάζουν με τα γερμανικά , αν και συνήθως είναι ξηρότερα με πιο πλούσιο σώμα και με υψηλότερο αλκοολικό βαθμό. Ακολουθεί γευστική δοκιμή των πιο αντιπροσωπευτικών δειγμάτων gewurztraminer Αλσατίας. Ξεκινώντας από το λιγότερα δομημένο και ισορροπημένο και καταλήγοντας στο πιο πολύπλοκο και συμπυκνωμένο.

Domaine Leon Beyer Gewurztraminer Comtes d' Equisheim 2005.
Ελαφρύ χρυσοκίτρινο χρώμα. Έντονα αρωματική μύτη , με λεμονάτη διάσταση και φίνες ορυκτές νότες , χωρίς τροπικά αρώματα. Στο στόμα ξηρό με αρώματα τριαντάφυλλου με μακριά επίγευση. Μια ρουστίκ άποψη για gewurztraminer , που όμως δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες μας.

Josmeyer Grand Cru Brand Gewurztraminer 2004.
Λαμπερό υποκίτρινο χρώμα. Αρώματα φρέσκων άγουρων φρούτων. Mineral διάσταση. Όχι ιδιαίτερα σύνθετο στο στόμα με ελάχιστες νότες αχλαδιού. Κομψή και έντονα φρουτώδη επίγευση που σταματάει απότομα.

Hugel Jubilee Gewurztraminer 2004.
Χρώμα λαμπερό υποκίτρινο με ιδιαίτερα πράσινες ανταύγειες. Στη μύτη ιδιαίτερη με τα λευκόσαρκα φρούτα να δίνουν δυναμικό παρόν αλλά στην συνέχεια να δίνουν θέση σε πιο βοτανικά αρώματα , φασκόμηλο και τσάι. Στο στόμα ξήρο και δροσερό με έλλειψη πλούτου και λιπαρότητα , παράλληλα ισορροπημένο με μπαχαρένιο τελείωμα. Καταναλώστε το μια ιδιαίτερα ζεστή καλοκαιρινή νύχτα με τυριά (λευκά κρεμμώδη) και ελαφριά ορεκτικά.

Domaine Weinbach Clos de Capucins Cuvee Theo 2004.

Ανοιχτό υποκίτρινο χρώμα , ιδιαίτερα νέο. Εκρηκτική μύτη μεγάλης έντασης με έντονα τα αρώματα του μελιού και του τριαντάφυλλου. Στο στόμα ημίξηρο με πλούσιο σώμα με αρώματα που θυμίζουν λίτσι , ροδάκινο , γκρειπφρουτ και νότες από καρυκεύματα. Λεπτό και όχι ιδιαίτερα μακρύ τελείωμα. Κατανάλωση τα επόμενα 2 χρόνια.

Gustave Lorentz Cuvee Particuliere 2000.
Χρυσοκίτρινο λαμπερό χρώμα. Μέτρια προς υψηλή ένταση αρωμάτων. Με έντονη την παρουσία των γλυκών αρωμάτων όπως το γιασεμί και το μπαχάρι. Στο στόμα πλούσιο και σφριγηλό με ισορροπία και επίγευση που μένει. Ο σαρκώδης χαρακτήρα του θα ταίριαζε ακόμα και με αστακό με σάλτσα ντομάτας. Κατανάλωση σε 2 χρόνια.

Domaine Weinbach Cuvee Laurence Mambourg 2004.
Υποκίτρινο χρώμα στο ποτήρι. Μέτρια ένταση αρωμάτων στη μύτη. Συμπυκνωμένα και ντελικάτα αρώματα ευγενής σήψης (μελιού και μανιταριού). Στο στόμα πλούσιο αλλά όχι ιδιαίτερα σύνθετο με αρώματα ανανά και γλυκών κουταλιού με υπαρκτή οξύτητα. Επίγευση μακριά. Προτιμήστε να το δοκιμάσετε με ροκφόρ και foie gras. Κατανάλωση στα επόμενα 4 χρόνια.

Paul Blanck Gewurztraminer Fursterntum V.V. 2000.
Βαθύ και λαμπερό χρυσό χρώμα. Η μύτη ώριμη και συμπυκνωμένη : βερίκοκο , μέλι , μανιτάρι και γήινες νότες. Στο στόμα πλούσιο σώμα , λιπαρό. Γευστικός δυναμίτης. Η επίγευση μακριά και υπόγλυκη. Κατανάλωση σε 3 - 5 χρόνια.

Trimbach Cuvee des Seigneurs de Ribeaupierre 1999.
Υποκίτρινο χρώμα με χρυσαφιές ανταύγειες. Αναγωγικά αρώματα αρχικά στην συνέχεια ιδιαίτερα συμπυκνωμένα αρώματα όπως μάνγκο, μέλι, κίτρο και mineral νότες. Στο τελείωμα στυφό και τανικό. Κατανάλωση τα επόμενα 5 χρόνια.

Paul Blanck Gewurztraminer Mambourg 2000.
Λαμπερό χρυσαφί χρώμα Μύτη γλυκιά με αρώματα υπερώριμων εξωτικών φρούτων και ξηρών καρπών όπως το καρύδι. Συνέπεια μύτης – στόματος. Με φοβερή οξύτητα , αναπάντεχη από την γλυκιά μύτη. Το στόμα συμπληρώνουν αρώματα μανιταριού. Τανικό , στυφό. Επίγευση πλούσια , λιπαρή και με διάρκεια. Κατανάλωση τα επόμενα 10 χρόνια.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο για την ωραία παρουσίαση της ποικιλίας, προφέρεται όμως "γκεβουίρτστραμίνερ"!!!

Created by A.Kourkoulis