Bουργουνδία - Νεμέα / Νάουσα - Villanova de Gaia

Πέμπτη 24 Απριλίου 2008

Γιορτάζοντας την Πασχαλιά οινικά

Το Πάσχα πάντα ήταν στον μυαλό μας η πιο σπουδαία γιορτή του χρόνου. Όχι γιατί δεν μας αρέσουν τα Χριστούγεννα αλλά γιατί το Πάσχα συνδέεται με την αναγέννηση. Είναι η γιορτή στην καρδιά της άνοιξης. Ο προάγγελος της ξενοιασιάς και του καλοκαιριού. Η γιορτή που μας αποκαλύπτει την φύση στην πιο γόνιμη υφή της.
Η μαγειρίτσα, τα αυγά, τα τυροκομικά , το τσουρέκι, το αρνί αλλά και όλες η παραδοσιακές γεύσεις του πασχαλινού τραπεζιού μας δυσκολεύουν αρκετά στο τι κρασί να επιλέξουμε.
Το Wine Illusion θα προσπαθήσει να σας λύσει τους οινικούς γρίφους και αυτής της γιορτής.
Αυγό: Αποφύγετε το κρασί. Αν παρόλα αυτά νοιώθετε αρκετά glamour και δεν σας πειράζει η αυγουλίλα στο ποτήρι, επιλέξτε μια σαμπάνια!
Μαγειρίτσα: Άλλοι την λατρεύουν και άλλοι την μισούν. Μία απ’ τις πιο νόστιμες και πληθωρικές σούπες της ελληνικής κουζίνας. Ο άνηθος δίνει ένα βοτανικό χαρακτήρα, ενώ τα εντόσθια και το αυγολέμονο συνθέτουν την χαρακτηριστική της γεύση. Σίγουρα ένα σερί θα ήταν η καλύτερη επιλογή. Αν δεν το πολυσυμπαθείτε επιλέξτε μία Σαντορίνη δεξαμενής με την υψηλότερη δυνατή οξύτητα. (Σαντορίνη Αργυρού, Χατζηδάκη Νυχτέρι).
Αρνί: Εδώ τανίνες και καλή οξύτητα χρειάζονται για να κόψουν την υπερβολική λιπαρότητα. Το ξινόμαυρο της Νάουσας δημιουργεί έναν συνδυασμό- φετίχ, (Γη και Ουρανός Θυμιόπουλου 2005!!!) το ίδιο και το Πιεμοντέζικο nebbiolo, εφόσον μπορείτε να αντέξετε ένα καλό Barolo. (Domenico Clerico Ciabot Mentin Ginestra 2003)
Τυριά:
Κατσικίσια άσπρα τυριά.
Προτιμήστε ένα αρωματικό λευκό με οξύτητα, όπως ένα sauvignon blanc από το Λίγηρα η τη Νέα Ζηλανδία.
Μαλακά λευκά τυριά (π.χ Brie): Ένα ελαφρύ, πολύ ξηρό ερυθρό όπως μια Βουργουνδία η ένα ξηρό λευκό από την ποικιλία sauvignon Blanc.
Μπλε τυριά: (Pοκφόρ, Στίλτον, Δανίας): Κοντράρετε την λιπαρή, αλμυρή αίσθηση (ιδιαίτερα των δύο πρώτων) με ένα δυνατό, γλυκό κρασί όπως Vinsanto από τη Σαντορίνη, Sauternes, η ένα καλό νεαρό Vintage Port.
Παρμεζάνα: Για όνομα του θεού, όχι το καλό σας κόκκινο! Προτιμήστε μια πολύ ξηρή σαμπάνια.
Φρέσκα κρεμώδη τυριά (πχ μοτσαρέλα): Λευκά, ελαφριά ξηρά όπως Soave και Muscadet από το Λίγηρα
Σκληρά και ημίσκληρα τυριά (π.χ γραβιέρα): Ένα πλούσιο λευκό περασμένο από βαρέλι (όπως το chardonnay), αλλά και ένα μέσου βάρους ερυθρό όπως μια Νεμέα.
Ώριμα σκληρά τυριά εκτός Παρμεζάνας (π.χ παλαιωμένη Gouda η παλαιωμένο Cheddar): Εδώ ανοίξτε το καλό ερυθρό Μπορντό σας η όποιο άλλο στιβαρό κρασί έχετε.
Τέλος το τσουρέκι έχει έντονα τα αρώματα της βανίλιας και της μαστίχας. Ένα λευκό Μοσχάτο Σάμου ή Λήμνου θα ήταν η καλύτερη επιλογή.Και αν μετά από έναν μαραθώνιο γαστρονομίας και γευστικής έντασης σας πιάσει η μελαγχολία της εκπλήρωσης. Μην ξεχνάτε το Πάσχα είναι μόνο η αρχή!!! Η νηστεία τελείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Created by A.Kourkoulis