Bουργουνδία - Νεμέα / Νάουσα - Villanova de Gaia

Κυριακή 6 Απριλίου 2008

Ornellaia : η ανατομία ενός μύθου

Οι κάθετες γευσιγνωσίες (η γευσιγνωσία του ίδιου κρασιού σε διαφορετικές χρονιές) είναι σπάνιες στην χώρα μας και ακόμα πιο σπάνιες όταν πρόκειται για κρασιά "μύθους". Δεν ήταν καθόλου τυχαίο ότι όταν ανακοινώθηκε η κάθετη γευσιγνωσία του Ornellaia Bolgheri D.O.C Superiore από το Club ΟΙΝΟφίλοι οι 20 "τυχερές" θέσεις καλύφθηκαν αμέσως. Οι έξι διαφορετικές χρονιές είχαν μαζευτεί με μεγάλο κόπο αν σκεφτεί κανείς ότι το συγκεκριμένο κρασί δεν υπήρχε στην αγορά της χώρας μας πριν το 2005 , ενώ κάποιες χρονιές αναγκαστικά δοκιμάστηκαν από φιάλες 375 ml αντί 750ml γεγονός που αποδείχθηκε disadvantage για αυτές , αφού ο χρόνος ωρίμανσης ενός κρασιού σε μικρή φιάλη είναι μικρότερος απ' ότι στην φιάλη των 750 ml. Πριν από την ανάλυση της γευσιγνωσίας θα αναφέρω μερικά στοιχεία γνωριμίας για το οινοποιείο που παράγει το συγκεκριμένο κρασί. Οι αμπελώνες και το οινοποιείο της Ornellaia βρίσκονται στην καρδιά ενός τριγώνου που ορίζεται από τη θάλασσα, το μεσαιωνικό χωριουδάκι Bolgheri και τη μικρή γραφική πόλη Castagneto Carducci. Σε πλαγιές που φτάνουν σε υψόμετρο μέχρι 120 μέτρα, βρίσκονται τα 970 στρέμματα της Ornellaia, χωρισμένα στα δύο: 410 στρέμματα γύρω από το κτίριο του οινοποιείου και των εγκαταστάσεων της επιχείρησης και τα υπόλοιπα 560 λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα στη Bellaria, έναν υπέροχο αμπελώνα που αντικρίζει τη θάλασσα. Οι κλιματολογικές συνθήκες είναι διαφορετικές από της υπόλοιπης Τοσκάνης και βρίσκουν ομοιότητες με το Bordeaux της Γαλλίας, για αυτό και οι ποικιλίες που συναντάμε στην περιοχή είναι οι ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot. Στο οινοποιείο υπάρχουν δύο διάδρομοι διαλογής -ένας πριν από την αποβοστρύχωση κι ένας μετά , πράγμα που εξασφαλίζει ότι μόνο γερά και καλής ποιότητας σταφύλια θα φτάσουν στις δεξαμενές. Από εκεί και πέρα, η παράδοση συνυπάρχει με την τεχνολογία: ξύλινα βαρέλια και ανοξείδωτες δεξαμενές, σύγχρονα πιεστήρια χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του κρασιού με τον τρόπο που απαιτεί η ιδιαιτερότητα κάθε ποικιλίας, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι πάντα το καλύτερο. Στην παρακάτω γευσιγνωσία οι διαφορετικές χρονιές αναφέρονται με την σειρά των δυνατοτήτων παλαίωσης τους. Ξεκινώντας με εκείνη με τις μικρότερες δυνατότητες.

Ornellaia Bolgheri D.O.C Superiore 1997 (375 ml)

Το χρώμα έντονα πορφυρό με ώριμες καφετί ανταύγειες. Η εντύπωση στη μύτη είναι αρώματα καπνού και πράσινου πιπεριού. Στο στόμα , μέτριο σώμα , μαλακές τανίνες και έντονα αρώματα μανιταριών και πικραμύγδαλου. Παρόλο που η χρονιά θεωρείται η καλύτερη χρονιά για την Τοσκάνη , η συγκεκριμένη φιάλη θα ήταν καλό να έχει καταναλωθεί νωρίτερα. Πιθανόν μια φιάλη 750 ml της ίδιας χρονιάς να βρίσκεται αυτή την στιγμή στο απόγειο της ωριμότητας της.

Ornellaia Bolgheri D.O.C Superiore 1999 (375 ml)

Ερυθρό χρώμα και πλούσια αρώματα ώριμων μαύρων φρούτων στη μύτη, που εμφανίζουν και κάποια εξωτική πολυπλοκότητα (φραγκοστάφυλλο, χουρμάς). Διακριτική παρουσία στο στόμα, με δομή και ιδιαίτερη κομψότητα. Αρμονία , μαλακές τανίνες, ισορροπημένο με καλή οξύτητα. Στο στόμα τα αρώματα της μύτης βρίσκονται σε διάρκεια. Καλή επίγευση. Καλή στιγμή για κατανάλωση

Ornellaia Bolgheri D.O.C Superiore 2002 (375 ml)

Δύσκολη χρονιά με πολλές βροχές. Σκούρο ερυθρό χρώμα. Τα αρώματα που κυριαρχούν είναι αρώματα σοκόλατας και πίσσας. Στο στόμα νευρικό , η παρουσία της γλύκας , των αρώματων της μαρμελάδας των κόκκινων φρούτων μας πείθουν ότι είμαστε κοντά στην στιγμή της κατανάλωσης. Ελαφρύ , φίνο με βελούδινες τανίνες αλλά και χαρακτηριστική έλλειψη δύναμης.

Ornellaia Bolgheri D.O.C Superiore 2000

Ώριμη μύτη με έντονα βαλσαμικά αρώματα. Στο στόμα υπερώριμα μαύρα φρούτα , μελάνι και νότες ευκαλύπτου. Σαρκώδες με έντονες βελούδινες τανίνες και ιδιαίτερα θερμό- αλκοολικό στο στόμα. Καλή επίγευση με ανισσόρροπα επιθετική διάθεση. Καταναλώνεται άνετα τώρα με την συνοδεία μιας ζουμερής μπριζόλας αλλά και στα επομένα 2 χρόνια με πιο φινετσάτα πιάτα κρεατικών φυσικά.

Ornellaia Bolgheri D.O.C Superiore 2001

Πορφυρό σκούρο χρώμα με ελάχιστες καθετί ανταύγειες. Συμπύκνωση αρώματων με χαρακτήρα - χουρμάς και μελάνι. Δομή , υψηλή οξύτητα και έντονες τανίνες. Μακριά και έντονα φρουτώδη επίγευση. Ένα μεγάλο κρασί με δυνατότητες εξέλιξης τα επόμενα 5 χρόνια.

Ornellaia Bolgheri D.O.C Superiore 2004

Αρώματα φραγκοστάφυλλου "σκάνε" στη μύτη. Στο στόμα πιπεράτο , cassis και με νότες βοτάνων - φασκόμηλο και μέντα-. Πλούσιο με έντονες τανίνες και την οξύτητα σε ισορροπία. Μακρύ φρουτώδες τελείωμα με νότες σοκολάτας. Φυλάξτε το για 10 χρόνια , αν δεν μπορείτε να περιμένεται τόσο πολύ τουλάχιστον δοκιμαστε το μετά από 4 χρόνια αφού πρώτα το τοποθετήσετε σε μιά καράφα.

Εκτός συναγωνισμού την ίδια μέρα είχαμε την δυνατότητα να δοκιμάσουμε το La Serre Nuove 2004 που αποτελεί μια διαφορετική ετικέτα του συγκεκριμένου οινοποιείου αλλά με την ίδια ποικιλιακή σύνθεση με το Ornellaia Bolgheri D.O.C Superiore.

La Serre Nuove Dell' Ornellaia 2004

Χαμηλοί αρωματικοί τόνοι. Με έντονα τα αρώματα του καφέ και της σοκολάτας αρμονικά συνδυασμένα με νότες κόκκινων φρούτων. Στιβαρό με συμπυκνωμένο αρωματικά στόμα με υπαρκτές τανίνες. Φινετσάτο και αριστοκρατικό. Καταπληκτικό μακρύ τελείωμα. Τα 10 χρόνια τα έχει στο τσεπάκι του και εσείς στο ποτήρι σας αν το συντηρήσετε σωστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Created by A.Kourkoulis