Bουργουνδία - Νεμέα / Νάουσα - Villanova de Gaia
Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008
Οινόραμα και Οινοτέχνια 2008: Χαμόγελα και Προβληματισμός
Η απόφαση της διοργανώτριας εταιρείας να αλλάξει το χώρο πραγματοποίησης της έκθεσης από το ΕΚΕΠ Μεταμόρφωσης στο MEC Παιανίας θα πρέπει να πούμε ότι ήταν η πλέον ενδεδειγμένη.
Τα περίπτερα των οινοπαραγωγών βρίσκονταν σε ένα επίπεδο ενώ η πρόσβαση σε αυτούς ήταν εφικτή από αρκετές διαδρομές χωρίς να υπάρχει προκαθορισμένη διαδρομή (κατά την γνώμη απόλυτα σωστό). Θετική εντύπωση έκανε το γεγονός ότι μια οινοπαραγωγική περιοχή της χώρας μας , ίσως για πρώτη φορά σε τέτοιου βεληνεκούς εκδήλωση εμφανίστηκε ενιαία σε ένα περίπτερο. Μιλάμε για το περίπτερο του κρητικού αμπελώνα το οποίο αποτελούσαν τα οινοποιεία του δικτύου οινοπαραγωγών του νομού Ηρακλείου και το οινοποιείο Μανουσάκη από το Βατολάκκο Χανίων , ο πιο παρεξηγημένος αμπελώνας της ελληνικής οινοπαραγωγής του χτες, είναι σήμερα ο πιο δυναμικά εξελίσιμος. Με πολλά νέα οινοποιεία που δεν διστάζουν σε πειραματισμούς που οινοποιούν άγνωστες γηγενείς ποικιλίες καθώς και ξένες πέρα από τις γνωστές .Τα θετικά αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών είναι εμφανή, με κάποια από αυτά να τα επιβραβεύουν μάλιστα και φορείς του εξωτερικού. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι στην επόμενη διετία δεν θα έχουν να ζηλέψουν σχεδόν τίποτα από τα κρασιά πιο βορείων περιοχών της χώρας μας καθώς και από αντίστοιχα κρασιά των νότιων περιοχών της Ευρώπης. Μάλιστα με το διαφαινόμενο εξωστρεφές πνεύμα συνεργασίας που τους διακρίνει δεν διστάζω να πω ότι δεν θα αργήσει, αν και για κάποιους είναι κεκτημένο από καιρό, το ενδιαφέρον από αγορές του εξωτερικού.
Οι 170 και πλέον οινοπαραγωγοί που συμμετείχαν καθώς και οι πληθώρα ετικετών (μαζί με αρκετές ετικέτες εισαγόμενων κρασιών εμπορικών εταιρειών) έγινε εμφανές ότι δημιουργεί το πρόβλημα τι να δοκιμάσεις και τι όχι. Ένα ερώτημα αμείλικτο για το καταναλωτή είτε είναι επαγγελματίας είτε απλός φίλος του κρασιού. Πάντως επειδή η κατάσταση είναι εξελίσιμη και το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω , αν η διοργανώτρια εταιρία θέλει να κρατήσει την δυναμική αυτής της εκδήλωσης είναι καλό να σκεφτεί ακόμα και την παράταση κατά μια μέρα την διάρκειας της. Ένα άλλο θέμα που θα πρέπει να εξεταστεί είναι το ποτήρι που προσφέρει ως ποτήρι γευσιγνωσίας στους επισκέπτες. Είναι δεδομένο ότι η επιλογή γίνεται με βάση το κόστος μια που το συγκεκριμένο ποτήρι δεν είναι κατάλληλο για τέτοιου τύπου εκδήλωση ούτε χρησιμοποιείτε σε καμία έκθεση ή γευσιγνωσία του εξωτερικού. Μάλιστα ο προβληματισμός γίνεται εντονότερος όταν η ίδια η διοργανώτρια εταιρεία σε γευσιγνωσίες που πραγματοποιεί ή σε εκθέσεις μικρότερου βεληνεκούς προσφέρει σαφώς καλύτερης ποιότητας ποτήρια (γευσιγνωσίας Riedel) τα οποία μάλιστα εισάγει η ίδια. Οι άνθρωποι του Wine Illusion και τις τρεις ημέρες της έκθεσης επιδόθηκαν σε ένα μαραθώνιο γευσιγνωσίας. Παρατήρησαν λοιπόν την ύπαρξη πολλών νέων και αξιόλογων οινοποιείων, που δεν κατάφεραν όμως να υποσκελίσουν τα ‘βαριά χαρτιά’ του χώρου.
Ξεχωρίσαμε :
Αφρώδη Οίνοι
Cair Velvet 2002 (Αθήρι – Chardonnay)
Λευκοί Οίνοι
Αμπελώνες Αντωνόπουλου Μαντινεία 2007
Κτήμα Γεροβασιλείου Viognier 2007
Κτήμα Μερκούρη Φολόη 2007
Κτήμα Παυλίδη Ασύρτικο 2007
Οινοποιία Μανουσάκη Nostos Roussanne 2007
Οινοποίηση Καριπίδη Sauvignon Blanc 2007
Παλιανή Γη Βιδιανό 2007
Δουλουφάκης Δάφνιος Λευκός 2007
Dagueneau Pouilly Fume Pur Sang 2004
Dagueneau Bouisson Renard 2004
Emile Beyer Riesling Grand Cru Eichberg 2004
Ερυθροί Οίνοι
Αμπελώνες Αντωνόπουλου Γεροντόκλημα Ρεματιάς Βερτζαμί 2003
Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλου Κύριος 2004
Βίβλια Χώρα Όβηλος Ερυθρός 2004
Θυμιόπουλος Γη και Ουρανός 2005
Κάναβα Αργυρός Μαυροτράγανο 2005
Μπουτάρη Οινοποιητική Νάουσα Grande Reserve 2003
Μπουτάρη Οινοποιητική Πειραματικός Οίνος Μανδηλαριά 2006
Οινότρια Γη Cabernet Sauvignon – Αγιωργίτικο 2005
Οινοποιία Μανουσάκη Nostos 2004
Οινοποίηση Καριπίδη Primitivo 2005
Boekenhoutskloof Cabernet Sauvignon 2004
Henscke Keyneton 2002 Shiraz, Cabernet, Merlot
Luce 2001
Planeta Bordese 2004
Yalumba Shiraz Viognier 2005
Γλυκοί Οίνοι
Παρπαρούσης Μοσχάτο Ρίου Πατρών 2005
Κάναβα Αργυρός Vinsanto 1988
και σε 'off the record' δοκιμή μία εκπληκτική δουλειά του Κ. Πυργάκη σε γλυκό κρασί (ποικιλία μοσχάτο Ρίου ) στα πρώτα της βήματα αφού βρίσκεται ακόμα στο βαρέλι , ενώ αναμένεται σε κυκλοφορία τον επόμενο χειμώνα.
Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008
Απογοήτευση !!!
Ευχάριστες έκπληξεις το Maronia Vineyard Μαυρούδι 2005 Τσάνταλη (Χρυσό Μετάλλιο) και το Σαββατιανό 2007 Παπαγιαννάκου (Αργυρό Μετάλλιο). Φυσικά τα συνολικά 233 βραβευμένα κρασιά του διαγωνισμού θα τα βραβεύσει πραγματικά με την προτίμηση του το καταναλωτικό κοινό , όπως και εκείνα που μπορεί να μην είχαν την τύχη στο " χορό των μεταλλίων". Ειδικά στην δεύτερη περίπτωση οι απουσίες από αυτό τον διαγωνισμό ήταν τρανταχτές. Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω για άλλη μιά φορά την βαρύτητα και το ενδιαφέρον που πρέπει να δείχνουν οι διοργανωτές στην προετοιμασία τέτοιων ή ανάλογων εκδηλώσεων , πραγματικά είναι θλιβερό από χρονιά σε χρονιά να εμφανίζεται ως γενική εικόνα των σταθερών βημάτων προς τα πίσω.!!!
Τρίτη 25 Μαρτίου 2008
8ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΟΙΝΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η συμμετοχή στην συγκεκριμένη εκδήλωση θα είναι δυνατή μόνο με ειδική πρόσκληση. Το wineillusion θα είναι εκεί για να μεταφέρει το κλίμα της εκδήλωσης και προπάντων τις εντυπώσεις του από την δοκιμή των συγκεκριμένων κρασιών. 'Οποιος όμως βιάζεται να μάθει ποιά είναι αυτά τα κρασιά και για να αρχίσει πιθανόν τις δοκιμές νωρίτερα δεν έχει παρά να επισκεφθεί την ιστοσελίδα : http://www.wineroads.gr/contests.php
Γευστική Δοκιμή
ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008
GEWURZTRAMINER: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ...ΑΛΣΑΤΙΑ!
Λίγο πριν την ημερολογιακή άνοιξη το Club Οινοφίλοι ξεκινά την δική του άνοιξη με μια δοκιμή γεμάτη λουλούδια και αρώματα. Η μαγευτικότερη λευκή ποικιλία του κόσμου, το gewurztraminer μας αποκαλύπτει όλα τα μυστικά της και μάλιστα από την ...πηγή , την σπουδαία οινοπαραγωγική περιοχή της Αλσατίας!
Τιμή συμμετοχής : 25 euro.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ: Σίμος Γεωργόπουλος (διεθνής κριτής και δημοσιογράφος οίνου).
ΩΡΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ: 20:30.
ΧΩΡΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ: Club Οινοφίλοι : Αχιλλέως 108 & Παπαφλέσσα Π. Φάληρο.
Για δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 2109830000 ή 2109859920. Λόγω του περιορισμένου αριθμού των θέσεων , θα τηρείται αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
Πέμπτη 20 Μαρτίου 2008
Οινόραμα - Οινοτεχνία : 28-29-30 Μαρτίου
Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι και για τις τρεις ημέρες από τις 10:00 έως τις 19:00.
Τρίτη 18 Μαρτίου 2008
Όνειρο ήταν και πάει
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από το ταξίδι μου στην Κρήτη και οι ευχάριστες γαστρονομικές εμπειρίες που αποκόμησα ακόμα είναι έντονες στην μνήμη μου. Γεύσεις όπως το κατσικάκι με ρίζες και κοτσάνια από ασκολίμπρους , από τα χέρια της Αργυρώς στο "Ελιά και Δυόσμος" στο Σκαλάνι , το καταπλητικό απάκι στην ταβέρνα "Έργανος" και οι φινετσάτες σαρικόπιτες με ξινή μυζήθρα στο "Μεράστρι" στην πόλη του Ηρακλείου πραγματικά απογειώνουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Δεν υπήρχε λοιπόν δεύτερη σκέψη για μένα όταν μιά παρέα φίλων , μου πρότειναν να επισκεφθούμε μια κρητική ταβέρνα στην Αθήνα. Το όνομα αυτής "Πασιφάη". Επειδή όμως "η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται" , τόσο οι ακρότητες στο ντεκόρ καθώς και η έντονη ηχητική υπόκρουση κρητικών μουσικών οργάνων , με έπεισε ότι ένα δύσκολο βράδυ με περίμενε. Πότε όμως δεν περίμενα ότι αυτή η έξοδος θα ήταν τόσο οδυνηρή , φρόντισαν γι ' αυτό οι άνοστοι μέχρι παρεξηγήσεως κοχλιοί , οι πνιγμένες στο λάδι και το τυρί τηγανιτές πατάτες και οι κεφτέδες της ντόματας και του κολοκυθιού που θα πρέπει να δεινοπάθησαν μέχρι την έξοδό τους από την κουζίνα. Τις εντύπωσεις δεν μπόρεσαν να σώσουν ούτε το τηγανητό κουνέλι , ούτε το ρίφι με στάκα σε βαθμό που να μην με πείθουν για την κρητική καταγωγή τους. Για την σφακιανή πίτα με μέλι θα πρότεινα μια επίσκεψη στην ομώνυμη περιοχή για μετεκπαίδευση. Φωτεινή εξαίρεση το σέρβις απλό , διακριτικό και ευγενικό πραγματικά ήταν το μόνο αυθεντικά κρητικό. Πρέπει να πω πάντως ότι ψυχικά λύγισα όταν μια συμπαθητική κοπέλα μας ρώτησε πως τα περάσαμε και εγώ χαμογελαστά ψέλλισα ... Αξέχαστα!!!. Τελικά πόσο μακριά είναι η Κρήτη από την Αθήνα ;
Πασιφάη : Μεγάλου Αλεξάνδρου 24 Πλ. Μέμου Κορυδαλλός.
Τηλ. 210 4944024
Διευθύνσεις που θα χρειαστείτε πραγματικά:
Ελιά και Δυόσμος : Σκαλάνι Ηρακλείου, Κρήτη. Τηλ. 2810 731283
Έργανος : Γεωργιάδη 5 (όαση) Ηράκλειο Κρήτη.
Τηλ. 2810 285629
Μεράστρι : Χρυσοστόµου 17 Ηράκλειο Κρήτη. Τηλ. 2810 221910
Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008
Για να ρέουν οι φυσαλίδες άφθονα
Η συγκεκριμένη απόφαση εγκρίθηκε ομόφωνα την Πέμπτη 13 Μαρτίου και είναι μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές για την περιοχή τα τελευταία 80 χρόνια. Φυσικά σημαντικές αυξήσεις σε φιάλες σαμπάνιας δεν αναμένονται άμεσα. Αυτό που θα αλλάξει σίγουρα είναι οι τιμές των εδαφών αυτών των περιοχών που αναμένεται να εκτοξευθούν. Σύμφωνα με την απόφαση της εθνικής επιτροπής INAO, η ζώνη παραγωγής σταφυλιών που θα προορίζονται για σαμπάνια αυξάνεται από 319 κοινότητες σε 357 , ενώ η περιοχή στις οποίες οι σαμπάνιες θα μπορούν να ωριμάζουν θα αυξηθούν επίσης από 634 κοινότητες σε 675. Τα ονόματα των νέων κοινοτήτων θα δημοσιευθούν κατά τη διάρκεια των επόμενων 15 ημερών στην Επίσημη Εφημερίδα INAO.
Μια διαδικασία έρευνας θα ακολουθήσει την ανακοίνωση INAO , που επιτρέπει την κατάθεση αντιρρήσεων ή συστάσεων.
Οι διαδικασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές του 2009. Η φύτευση αμπελιών στις νέες περιοχές δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν το 2015. Καθώς μάλιστα τα νέα αμπέλια χρειάζονται τρία χρόνια για να παράγουν σταφύλια και απαιτούνται τρία χρόνια τουλάχιστον για να ωριμάσουν οι σαμπάνιες στα μπουκάλια , τα πρώτα αποτελέσματα σε ποσότητες φιαλών δεν αναμένονται πριν το 2021. Η έγκριση των νέων περιοχών , είναι απάντηση στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για σαμπάνιες.
Είναι πολύ πιθανό η απόφαση να αντιμετωπισθεί από τους παραγωγούς με επιφυλακτικότητα αφού έχουν συνηθίσει να λειτουργούν βάσει των νόμων του 1927. Η επιτροπή που αποφάσισε την επιλογή των νέων περιοχών είναι μία ομάδα που αποτελείται από - έναν γεωλόγο, έναν κλιματολόγο, έναν αμπελουργό και έναν εμπειρογνώμονα εγκαταστάσεων. Φυσικά καμία τόσο σημαντική αλλαγή δεν μπορεί να είναι αναίμακτη. Σύμφωνα με τον γαλλικό τύπο δύο κοινότητες θα κονταροκτυπηθούν ως το τέλος η Germaine και η Orbay l'Abbaye και οι δύο στην Marne.
Δύο σημαντικά εμπορικά σήματα , Moet et Chandon και Vranken Monopole και μερικοί μικρότεροι παραγωγοί , σε κατ' ιδίαν συζητήσεις πιστεύουν ότι θα χάσουν αρκετά από τα δικαιώματά τους όταν θα αυξηθούν οι ποσότητες σταφυλιών σε αυτές τις περιοχές. Καμία επιχείρηση όμως δεν σχολίασε επίσημα αυτές τις αλλαγές. Σύμφωνα όμως με πιό ψύχραιμες διαπιστώσεις , δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι ένα νέο Ελ Ντοράντο γεννιέται.
Κυριακή 16 Μαρτίου 2008
Cabernet Sauvignon : Ο απόλυτος άρχων
Οι γευσιγνωσίες με επίκεντρο την ποικιλία Cabernet Sauvignon μπορεί να εμφανίζουν ενδιαφέρον ποτέ όμως δεν είναι συγκλονιστικές. Μπορεί η ποικιλία να είναι πασίγνωστη μια και φυτεύεται παντού , μπορεί να είναι αγαπητή γιατί τα γευσιγνωστικά της χαρακτηριστικά είναι οικεία σε πολλούς ουρανίσκους αλλά το γεγονός ότι ξέρεις τι να περιμένεις πολλές φορές προκάλει και μια ενδόμυχη αδιαφορία. Στην προσφάτη γευσιγνωσία του club ΟΙΝΟφίλοι δεν αμφισβητήθηκε πιθανόν η πρωτοκαθεδρία της ποικιλίας αλλά σίγουρα από τα πολύ καλά δείγματα , σε παγκόσμιο επίπεδο , που δοκιμάστηκαν δεν απογειώθηκαν οι αισθήσεις. Μάλλον όπως συμβαίνει και στην ζωή το απροσδόκητο έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Για τους μη μυημένους το Cabernet Sauvignon είναι μια ποικιλία που δίνει εξίσου καλά αποτελέσματα και σε ζεστά και σε κρύα κλίματα - και σε ασβεστολιθικά και σε αμμώδη εδάφη. Ενώ δεν επηρεάζεται δραματικά από απότομες καιρικές αλλαγές. Καλύπτει μιά μεγάλη γκάμα αρωμάτων με πιό συνηθισμένα τα αρώματα του μούρου , του casis , της μέντας ,του μελανιού ιδίως σε κρασιά από το Bordeaux και των βοτάνων. Εμφανίζει έντονες τανίνες και υψηλή οξύτητα. Τέλος για να είμαστε ακριβοδίκαιοι θεωρείται ότι τα κρασιά από Cabernet Sauvignon , όταν αυτά έχουν γίνει με την ανάλογη προσοχή και φροντίδα , είναι πρωταθλητές στην παλαίωση. Πιστέψτε με όμως ότι είναι πολύ λιγότερα αυτά τα κρασιά στο συνόλο τους παρόλα τα γραφόμενα των παραγωγών , περί παλαίωσης , στις πίσω ετικέτες των εμφιαλωμένων κρασιών από Cabernet Sauvignon που έχετε συναντήσει ή αγοράσει.
Ακολουθεί γευσιγνωστική ανάλυση των κρασιών που δοκιμάστηκαν με τα ανάλογα γευσιγνωστικά σχόλια ξεκινώντας όπως πάντα με το ποιοτικά χειρότερο.
Bodega Pinord Chateldon Grand Reserve 1997.
(Ισπανία Penedes)
Ανοιχτό πορφυρό χρώμα με καφετί ανταύγειες. Ώριμο καμένο φρούτο. Μονοδιάστατο. Έντονη οξύτητα , ελάχιστες τανίνες. Ανισσοροπία μύτης - στόματος. Ένα κρασί σε πτώση που θα έπρεπε να το είχαμε πιεί πριν πάρα πολύ καιρό.
Κωνσταντίνος Τσώλης Anny's Animus 2001. (Ελλάδα Τριφυλία)
Πορφυρό με καφετί ανταύγειες. Ιδιαίτερο. Με έντονα γήινα αρώματα. Ωριμότητα στο στόμα , εξελιγμένο. Ενοχλητικά αρώματα βαρελιού. Μικρή διάρκεια στο στόμα χωρίς όμως την υποστήριξη αρωμάτων φρούτου.
Coppola Claret 2002. (Η.Π.Α Καλιφόρνια)
Αρκετό σκούρο πορφυρό χρώμα με ελάχιστες καφετί ανταύγειες.
Γλυκιά μύτη , έντονη φράουλα. Στο στόμα θερμό , στρογγυλό. Με έντονο το ξύλο. Επίγευση καλή. Κουραστικά φλύαρο από το αλκοόλ , καταναλώστε το τώρα γιατί μετά η φιάλη θα περιέχει ένα πλαδαρό γλυκό νερό.
Casa Lapostolle Cuvee Alexandre Cabernet Sauvignon 2004. (Χιλή)
Ανοιχτό ερυθρό χρώμα με ελάχιστες καφετί ανταύγειες. Έντονα αρωματικό , μούρο και casis. Έλλειψη πολυπλοκότητας. Μέσου βάρους σώμα. Καλή οξύτητα με δύναμη. Ασυνέπεια μύτης -στόματος. Διάρκεια στο στόμα με βοτανικά αρώματα , αλμυρό- νόστιμο.
Dorigo Montsclapade 2001 (Ιταλία) Cabernet Sauvignon - Merlot
Σκούρο πορφυρό με καφετί ανταύγειες. Έντονα αρώματα παλαίωσης , δέρμα και ζωική διάσταση. Νότες μπαχαρικών και λουλουδιών. Στο στόμα χαρακτηριστική η έλλειψη συμπύκνωσης. Μέτριο σώμα με υψηλή οξύτητα και μαλακές τανίνες. Στεγνό στόμα. Φίνα επίγευση.
Penfold's Bin 407 2004. (Αυστραλία)
Σκούρο ερυθρό χρώμα , οπάκ. Στη μύτη φρεσκάδα , πλούσιο με αρώμα από βύσσινο. Μέτρια ένταση. Στιβαρό καλή οξύτητα με πολλές καλής ποιότητας τανίνες. Στο στόμα έντονα αρώματα γλυκόριζας. Επίγευση μακριά με αλμυρή αίσθηση. Παλαίωση 5 - 8 χρόνια. Ένα Cabernet που θυμίζει κεντρική Ευρώπη.
Delheim Grand Reserve 2003. (Νότια Αφρική)
Πορφυρό. Κλειστή μύτη αρχικά. Συμπυκνωμένη και τυπική στην συνέχεια με αρώματα κοκκινόμαυρων φρούτων, κέδρου και casis. Γλυκόξινο - πληθωρικό στόμα. Συνεχείς εναλλαγές αρωμάτων. Στιβαρό , εντυπωσιακή οξύτητα και καλής ποιότητας τανίνες. Επίγευση που διαρκεί με δομή κρασιού παλαίωσης. Σε ορισμένα σημεία του άτσαλο και δύσκολο. Καλύτερο σε 2 χρόνια. Παλαίωση 8 -12 χρόνια.
Chateau Grand Puy Ducasse 2004. (Γαλλία Bordeaux)
Ανοιχτό πορφυρό χρώμα , λαμπερό. Κλειστή μύτη αρχικά με ανθική αίσθηση στην συνέχεια. Νέο , φρέσκο. Συνεχείς αλλαγές. Τσάι , κέδρος , κοκκινόμαυρα φρούτα και νότες μέντας. Πολύπλοκο. Μέσου βάρους στόμα. Υψηλή οξύτητα σε ισορροπία με τανίνες. Ιδιαίτερο στην συνέχεια με αρώματα μελανιού. Επιθετικό τελείωμα , υψηλής κλάσης κρασί. Παλαίωση άνω των 12 ετών.
Η επιλογή για την θέση των δύο τελευταίων κρασιών έγινε μετά από πολύ σκέψη , προτίμησα την ισορροπία από την δύναμη.
Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008
Τα cru Bourgeois επιστρέφουν
Η συνεδρίαση, πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Haut-Medoc στο chateau Clement Pichon και καθιέρωσε το σχήμα για μια νέα συμμαχία , που θα επιτρέπει στα μέλη της να ονομάζουν τα κτήματά τους ως Cru Bourgeois.
Μετά από ψηφοφορία ανάμεσα σε 275 chateaux - τα 180 ήταν μέλη της προηγούμενης συμμαχίας - ενώ υπήρξαν επίσης 95 νέα μέλη.
Η ιδιότητα του μέλους είναι πιθανό να διευρυνθεί αφού η συμμαχία αποφάσισε να είναι ανοικτή για όλες τις ιδιοκτησίες του Medoc. Ο Thierry Gardinier παραμένει πρόεδρος της συμμαχίας αλλά αρκετά βασικά στοιχεία έχουν αλλάξει. Οι ιδιοκτησίες που θα ταξινομούνται ως Cru Bourgeois θα πρέπει να διατηρούν συγκεκριμένους κανόνες παραγωγής ανεξάρτητα από την ποιοτική γευστική δοκιμή προκειμένου να παραμείνουν στην ταξινόμηση. Αν και οι κανόνες παραγωγής δεν έχουν οριστικοποιηθεί , είναι σίγουρο ότι στις προτάσεις θα περιλαμβάνεται η εγγύηση 18 μηνών ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια. Σύμφωνα με τα μέλη κατά την διάρκεια της συνεδρίασης επικράτησε το αίσθημα της συμφιλίωσης, με τον Denis Hecquet , ο οποίος το 2003 ήταν η κατευθυντήρια δύναμη πίσω από τους δυσαρεστημένους παραγωγούς που έχασαν το δικαίωμα της ονομασίας, να συμφωνεί σε όλα τα πρακτικά θέματα με τον Gardinier. Αρχικά στην νέα ταξινόμηση δεν θα υπάρχουν οι όροι Cru Bourgeois Superieur ή Cru Bourgeois Exceptionnel. Η ονομασιά που θα καθιερωθεί θα είναι Cru Bourgeois Label. Οι ποιοτικοί έλεγχοι των κρασιών θα πραγματοποιηθούν από μια εξωτερική αντιπροσωπεία τον Σεπτεμβρίου 2008 και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιανουαρίου 2009. Φυσικά για να θεωρείται η παραπάνω διαδικασία νόμιμη θα πρέπει να αναμένεται η έγκριση των γαλλικών αρχών.
Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008
Γευστική Δοκιμή
Ευρυβιάδης Σκλάβος : Οινικός Πανσέληνος !!!
Πριν από 2 χρόνια ο Ευρυβιάδης Σκλάβος είχε μαγέψει με τον λόγο αλλά και τα κρασιά του τα μέλη του Club Οινοφίλοι, σε μια γευσιγνωσία που ακόμα συζητιέται. Φέτος ο βιοδυναμιστής παραγωγός θα είναι πάλι κοντά μας, πάντα σεμνός και ικανός να γοητεύει...
ΩΡΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ: 20:30.
ΧΩΡΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ:
Club Οινοφίλοι : Αχιλλέως 108 & Παπαφλέσσα Π. Φάληρο.
Για δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 2109830000 ή 2109859920.
Λόγω του περιορισμένου αριθμού των θέσεων , θα τηρείται αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008
Βροχή από αστέρια
Τρίτη 11 Μαρτίου 2008
Ο Christian Moueix στο πάνθεον του Decanter
Ενώ τότε δήλωσε με παράπονο το γεγονός ότι «Φιάλες chateau Petrus πωλούνται συνέχεια χωρίς να πίνονται». Πρόσφατα μάλιστα δήλωσε ότι σκοπεύει να παραδώσει τα ηνία του chateau Petrus στο τέλος του 2008, «σε μια νεώτερη ομάδα» οινοποιών, ενώ ο ίδιος θα έχει ρόλο συμβουλευτικό.
Το "πάνθεον" του Decanter.
2007 Anthony Barton - Bordeaux
2006 Marcel Guigal - Rhône
2005 Ernst Loosen - Mosel
2004 Brian Croser - Adelaide Hills
2003 Jean-Michel Cazes - Bordeaux
2002 Miguel Torres - Penedès
2001 Jean-Claude Rouzaud - Champagne
2000 Paul Draper - California
1999 Jancis Robinson MW - London
1998 Angelo Gaja - Piedmont
1997 Len Evans, OBE AO -Australia
1996 George Riedel - Austria
1995 Hugh Johnson - London
1994 May-Eliane de Lencquesaing - Bordeaux
1993 Michael Broadbent - London
1992 André Tchelistcheff - California
1991 José Ignacio Domecq - Jerez
1990 Prof Emile Peynaud - Bordeaux
1989 Robert Mondavi - California
1988 Max Schubert - Australia
1987 Alexis Lichine - Bordeaux
1986 Marchese Piero Antinori - Florence
1985 Laura and Corinne Mentzelopoulos - Bordeaux
1984 Serge Hochar - Lebanon
Κυριακή 9 Μαρτίου 2008
Sherry : Το διαμάντι της οξείδωσης
Η ευγενική οξείδωση που έχει υποστεί από την πολύχρονη παραμονή του σε βαρέλια , το καθιστά μοναδικό απεριτίφ και μάλιστα ενόψει της Σαρακοστής ιδιαίτερα φιλικό συνοδό της ταραμοσαλάτας και για τα τουρσί. Μιά γευσιγνωσία cherry αποτελεί πάντα μια πραγματική εμπειρία όχι μόνο για τη σπάνια διοργανώνεται ιδίως στην Ελλάδα , αλλά γιατί είναι μια μοναδική ευκαιρία για δοκιμή ενός διαφορετικού τύπου κρασιού από αυτά που η γευστική μας παλέτα έχει συνηθίσει. Με την μοναδική του προσωπικότητα τους μιά σύνθεση της ποικιλίας (Palomino για τα ξηρά - Pedro Ximenez για τα γλυκά) και του σχεδόν μαγικού τρόπου παρασκευή τους (ενίσχυση με αλκοόλ - Solera), δίνει μια απάντηση σε αυτούς που πιστεύουν ότι κρασί είναι μόνο αυτό που μυρίζει τροπικά (λευκά κρασιά) ή κοκκινόμαυρα φρούτα (ερυθρά). Τα sherry που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι περιορισμένα. Παραθέτουμε τα οκτώ δείγματα της γευσιγνωσίας με σχόλια και με κατάταξη ανάλογη της συνολικής γευστικής αίσθησης που μας άφησαν. Ξεκινώντας από αυτό με την λιγότερη θετική εντύπωση.
Έννοια που θα μας χρειαστεί
Almacenistas : Μικροί παραγωγοί Sherry. Πολλές φορές λόγω της μικρής παραγωγής αλλά της πολύ καλής ποιότητας Sherry που παράγουν την εμφιάλωση τους την αναλαμβάνουν μεγάλες εταιρείες παραγωγής Sherry.
Emilio Lustau Palo Cortado Almacenista Vides.
Solera : 50 βαρελιών.
Ανοιχτό κεραμιδί χρώμα. Στη μύτη έντονο άρωμα μανιταριών. Ιδαρές, ελαφρύ σώμα , στρογγυλό και αδύναμο γευστικά. Ανισορροπία οξύτητας - γλύκων στοιχείων. Στο στόμα αρώματα μανιταριών , ξηρών καρπών και γλυκές νότες καφέ. Μέτρια επίγευση.
Bodega Hidalgo Triana Pedro Ximenez.
Έντονο καφέ χρώμα. Αρχικά εντυπωσιακό στη μύτη αρώματα αποξηραμένων φρούτων , σύκο , σιρόπι. Στην συνέχεια καμία αρωματική εξέλιξη. Γλυκό , ανισόρροπο , μονοδιάστατο. Κοντή επίγευση.
Gonzalez Byass Oloroso Seco Alfonso.
Ανοιχτό καφέ ιδαρές χρώμα. Κλειστή μύτη αρχικά , νέο με αρώματα λιαστής ντομάτας και καραμέλας αίσθηση ρούμι. Έντονο αλκοόλ. Στο στόμα φαρμακευτική αίσθηση , ευκάλυπτος και νότες βαλσάμικου. Μέτρια επίγευση.
Emilio Lustau Oloroso Pata de Gallina Almacenista Juan Garcia Jarana.
Solera : 38 βαρελιών.
Κεραμιδί χρώμα. Έντονη γλυκιά μύτη. Αίσθηση γλυκιάς καραμέλας , αρώματα χουρμά , καφέ και έντονο άρωμα φουντουκιού. Στο στόμα αρώματα αποξηραμένων φρούτων , στρογγυλό , δυνατό με μέτρια επίγευση.
Bodega Hidalgo La Gitana Manzanilla.
Ελαφρύ ανοιχτό αχυροκίτρινο χρώμα με έντονες πράσινες ανταύγειες. Κλειστή μύτη αρχικά , στην συνέχεια αρώματα βοτανικά και βύνης αλλά μονοδιάστατα. Στο στόμα νόστιμο και αλμύρο (μην ξεχνάμε η πόλη Manzanilla βρίσκεται δίπλα στην θάλασσα). Ισορροπία. Καλή επίγευση. Ιδανικό ταίριασμα με γαύρο μαρινάτο, γυαλιστερές και σούσι.
Gonzalez Byass Tio Pepe Fino Sherry.
Το πιό αναγνωρίσιμο sherry από τον μεγαλύτερο παραγωγό 15.οοο.οοο φιάλες , 8.000 στρέμματα αμπελώνα. Αχυροκίτρινο χρώμα με πράσινες ανταύγειες. Εκρηκτικά αρώματα με ένταση.
Με χαρακτηριστικά αρώματα οξείδωσης : ελιά και αμύγδαλο.
Στο στόμα φρεσκάδα , ισορροπία. Έντονη οξύτητα. Μπουκέτο αρώματων φρούτων και άνθεων και μπριός. Επίγευση πλούσια , επίμονη και μακριά. Εξαιρετικό ταίριασμα με ελιές , αλίπαστα και σούπες.
Emilio Lustau Amontilado del Puerto
Almacenista José Luis González Obregón.
Solera : 10 βαρελιών.
Κεχριμπαρένιο χρώμα με μεγάλη ένταση αρωμάτων , εξελιγμένη. Πολύπλοκη αρωματικά κυρίαρχα το μέλι , ο χουρμάς , η σταφίδα και ξηροί καρποί. Στο στόμα ξηρό με έντονη την αίσθηση της φρεσκάδας. Μέσου βάρους σώμα , στρογγυλό με εμφανές το αλκοόλ. Συνδυασμός με καπνιστά τυριά και ξηρούς καρπούς.
Emilio Lustau Fino del Puerto
Almacenista José Luis González Obregón.
Solera : 143 βαρελιών
Διάφανο κίτρινο χρώμα με πράσινες ανταύγειες. Μεγάλη ένταση αρωμάτων , πολυπλοκότητα. Έντονα τα ξινα φρούτα , με mineral νότες. Στο στόμα το άρωμα της πορτοκαλόφλουδας και του σουσαμιού. Αίσθηση φρεσκάδας και δύναμης. Επίγευση που διαρκεί με έντονο αλμυρό τελείωμα. Προτεινώμενα έδεσματα ταραμοσαλάτα , γαρίδες και όστρακα.
Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008
Weekend παρέα με τα Grand Cru του Bordeaux
Η εκδήλωση δίνει μια μοναδική και συνάμα ιδανική ευκαιρία να συναντήσεις και να συζητήσεις με μερικούς από τους κορυφαίους οινοπαραγωγούς του Bordeaux σε μια θερμή και φιλική ατμόσφαιρα. Κατά την διάρκειά της οι επισκέπτες μπορούν να συμμετέχουν σε δοκιμές κρασιών , γεύματα και επισκέψεις σε διάσημους πύργους.
Ενδεικτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει :
Σάββατο, 17 Μαΐου 2008
Δοκιμή κρασιών.
Από τις 10:30 π.μ. εώς τις 5:00 μ.μ.
στο Hangar 14 - Quai des Chartrons – Bordeaux
Δείπνα.
Από τις 8.15 μ.μ. οι ιδιοκτήτες διάσημων Chateaux θα καλωσορίζουν τους επισκέπτες στις ιδιοκτησίες τους , σε περιοχές όπως το Médoc, Graves, Sauternes, Saint-Émilion και το Pomerol , με ένα πραγματικά εορταστικό δείπνο που θα έχει ετοιμαστεί ειδικά για αυτή την βραδιά.
Κυριακή, 18 Μαΐου 2008
Από τις 10:00 εώς τις 5:30 μ.μ.
Brunches και επισκέψεις σε αμπελώνες και chateaux σε διάφορες περιοχές του Bordeaux.
Πρωτάθλημα golf.
Πραγματικά μια μοναδική ευκαιρία να δεχτεί κάποιος το βελούδινο άγγιγμα της πιο διάσημης οινοπαραγωγικής περιοχής του κόσμου.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα , τις τιμές και τις κρατήσεις θέσεων για την κάθε εκδήλωση επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.wga-ugcb.com.
Πέμπτη 6 Μαρτίου 2008
Νηστεύοντας με οινική παρέα
Η λέξη «κούλουμα» προέρχεται από το λατινικό «cuuiulus», που σημαίνει αφθονία, αλλά και τέλος. Τα Κούλουμα λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε ότι ολοκληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο την αποκριά. Πριν λοιπόν την εγκράτεια της Σαρακοστής τελειώνουμε με τον καλύτερο τρόπο τρώγοντας τις ‘κολασμένα’ νόστιμες νηστίσιμες λιχουδιές. Χταποδάκι, καλαμαράκια, μύδια και γαρίδες, μικρές πράσινες πιπεριές, καρότα και κουνουπίδι, ελιές και σαλάτες, ταιριάζουν απόλυτα με το λαχταριστό ψωμί της ημέρας την λαγάνα. Το wine illusion σας παρέχει το οινικό σκονάκι της ημέρας.
Θαλασσινά: Ανάλογα την έντασή τους προτιμήστε ασύρτικο, ένα καλό ροδίτικο αθήρι ή ένα ζωηρό sauvignon blanc.
Γαρίδες: Ένα ισορροπημένο λευκό από ποικιλίες όπως το σαββατιανό, την μαλαγουζιά η το chardonnay.
Καραβίδες: Εξαιρετική η αρμονία τους με ένα Αλσατικό pinot gris ή ένα μυρωδάτο gewürztraminer.
Μανιτάρια Άγρια: Αν περιέχει λευκή σάλτσα (πράγμα που προτείνω να αποφεύγεται) επιλέξτε μια παλαιωμένη λευκή Βουργουνδία η ένα λευκό από τον Ροδανό. Αν είναι σκέτα, ένα παλαιωμένο pinot noir.
Μύδια: Ένα ελαφρύ, ισορροπημένο λευκό από ροδίτη η ένα χαρμάνι που να περιέχει τις ποικιλίες sauvignon blanc ή ασύρτικο.
Σπαράγγια: Ένα λευκό sauvignon blanc, κατά προτίμηση από την περιοχή του Sancerre λόγω ομοιότητας αρωμάτων. Εναλλακτικά δοκιμάστε ένα ξηρό μοσχάτο από την Ελλάδα ή την Αλσατία.
Ταραμοσαλάτα και τουρσί: Οινικός εφιάλτης. Καλύτερα καταφύγετε στο ούζο…
Χταπόδι: Θέλει και ρώτημα; Ούζο και πάλι ούζο!
Αγγινάρες: Ένα πατρινό ή μακεδονικό ροδίτη καθώς και ένα ζωηρό chardonnay.
Αν πάλι ακόμα και το τραπέζι της Σαρακοστής έχει νότες πολυτέλειας και gourmet σας προτείνουμε με :
Αυγοτάραχο: Αποκλειστικά και μόνο με το malt whisky Talisker από το ανεμοδαρμένο νησί του Skye. Αρμονία βγαλμένη από τον παράδεισο.
Χαβιάρι: Μια ξηρή σαμπάνια ή ένα “αλμυρό” amontiliado sherry.
Αστακός: Ένα Αλσατικό pinot gris.
Μήπως να νηστεύουμε συχνότερα;;;
Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008
Σινεφιλική γαστρονομία
Τρίτη 4 Μαρτίου 2008
Μια μερακλίδικη συνήθεια : Ελληνικός καφές
Η ιστορία του ξεκινά στα χρόνια της τουρκοκρατίας τότε ήταν, που άρχισαν οι Έλληνες να δοκιμάζουν το ρόφημα των κατακτητών. Πρώτα οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης , μετά οι βορειοελλαδίτες για να ακολουθήσουν οι Έλληνες της νότιας Ελλάδας. Πριν φυσικά τα σημερινά coffee shops η προμήθειά του γινόταν από τα διάφορα μπακάλικα , μάλιστα τις περισσότερες φορές ακατέργαστο. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει και το θέμα που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι η ποιότητα και η φρεσκάδα του καφέ αρχικά και η καλύτερη παρασκευή του στην συνέχεια. Απευθυνθήκαμε σε ένα παραδοσιακό καφετζή να μας αποκαλύψει τα μικρά του μυστικά.
Βήμα 1ο . Προτιμούμε μπρίκι με στενό λαιμό. Το γεμίζουμε με τόσα φλυτζάνια χλιαρό νερό όσοι και οι καφέδες που θα παρασκευαστούν.
Βήμα 2ο . Τοποθετούμε την ζάχαρη και στην συνέχεια τον καφέ στην ποσότητα που επιθυμούμε.
Βήμα 3ο . Τοποθετούμε το μπρίκι σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε εως ότου ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μετά από αυτό δεν ανακατεύουμε τον καφέ ξανά.
Βήμα 40 . Μόλις ο καφές αρχίσει φουσκώνει , βγάζουμε από την φωτιά το μπρίκι και το χτυπάμε ελαφριά 2-3 φορές για να κατακαθήσει ο καφές.
Βήμα 5ο . Επαναφέρουμε το μπρίκι στη φωτιά και περιμένουμε να φουσκώσει και πάλι.
Βήμα 6ο . Σερβίρουμε τον καφέ αργά σε φλυτζάνι του ελληνικού καφέ.
Παράλληλα ρωτήσαμε τον καφετζή μας για την ορολογία των ελληνικών καφέδων και μας έλυσε όλες μας τις απορίες.
Ελαφρύς : 1 κουταλιά καφέ.
Βαρύς : 2-3 κουταλιές καφέ.
Μέτριος : 1 κουταλιά ζάχαρη.
Γλυκός : 2-4 κουταλιές ζάχαρη.
Σκέτος : καθόλου ζάχαρη.
Ναί και Όχι : Μισή κουταλιά ζάχαρη.
Βραστός : Το καϊμάκι πρέπει να σπάσει κατά την παρασκευή του καφέ.
Στην υγειά μας και δεν χρειάζεται να αρχίσουμε να τον ρουφάμε μπορούμε να τον απολαύσουμε με περισσότερη ηρεμία!!!
Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008
Όταν οι Απόκριες συνάντησαν το κρασί.
Εσείς βάζετε το κουστούμι (αποκριάτικο φυσικά) και εμείς το κρασί και το φαγητό, στο ετήσιο γιορταστικό ξεφάντωμα του Club ΟΙΝΟφίλοι.
Ελάτε να γιορτάσουμε μαζί !!
Τιμή συμμετοχής : 15 €.
Για δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε με το Club ΟΙΝΟφίλοι,
στα τηλέφωνα 210983000 ή 2109859920.
Χώρος Εκδήλωσης : Αχιλλέως 108 Π. Φαλήρο , Τ.Κ 17563.