Bουργουνδία - Νεμέα / Νάουσα - Villanova de Gaia

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008

Οινόραμα και Οινοτέχνια 2008: Χαμόγελα και Προβληματισμός

Ολοκληρώθηκε χτες η τριήμερη κλαδική έκθεση Οινόραμα και Οινοτεχνία.
Η απόφαση της διοργανώτριας εταιρείας να αλλάξει το χώρο πραγματοποίησης της έκθεσης από το ΕΚΕΠ Μεταμόρφωσης στο MEC Παιανίας θα πρέπει να πούμε ότι ήταν η πλέον ενδεδειγμένη.
Τα περίπτερα των οινοπαραγωγών βρίσκονταν σε ένα επίπεδο ενώ η πρόσβαση σε αυτούς ήταν εφικτή από αρκετές διαδρομές χωρίς να υπάρχει προκαθορισμένη διαδρομή (κατά την γνώμη απόλυτα σωστό). Θετική εντύπωση έκανε το γεγονός ότι μια οινοπαραγωγική περιοχή της χώρας μας , ίσως για πρώτη φορά σε τέτοιου βεληνεκούς εκδήλωση εμφανίστηκε ενιαία σε ένα περίπτερο. Μιλάμε για το περίπτερο του κρητικού αμπελώνα το οποίο αποτελούσαν τα οινοποιεία του δικτύου οινοπαραγωγών του νομού Ηρακλείου και το οινοποιείο Μανουσάκη από το Βατολάκκο Χανίων , ο πιο παρεξηγημένος αμπελώνας της ελληνικής οινοπαραγωγής του χτες, είναι σήμερα ο πιο δυναμικά εξελίσιμος. Με πολλά νέα οινοποιεία που δεν διστάζουν σε πειραματισμούς που οινοποιούν άγνωστες γηγενείς ποικιλίες καθώς και ξένες πέρα από τις γνωστές .Τα θετικά αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών είναι εμφανή, με κάποια από αυτά να τα επιβραβεύουν μάλιστα και φορείς του εξωτερικού. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι στην επόμενη διετία δεν θα έχουν να ζηλέψουν σχεδόν τίποτα από τα κρασιά πιο βορείων περιοχών της χώρας μας καθώς και από αντίστοιχα κρασιά των νότιων περιοχών της Ευρώπης. Μάλιστα με το διαφαινόμενο εξωστρεφές πνεύμα συνεργασίας που τους διακρίνει δεν διστάζω να πω ότι δεν θα αργήσει, αν και για κάποιους είναι κεκτημένο από καιρό, το ενδιαφέρον από αγορές του εξωτερικού.
Οι 170 και πλέον οινοπαραγωγοί που συμμετείχαν καθώς και οι πληθώρα ετικετών (μαζί με αρκετές ετικέτες εισαγόμενων κρασιών εμπορικών εταιρειών) έγινε εμφανές ότι δημιουργεί το πρόβλημα τι να δοκιμάσεις και τι όχι. Ένα ερώτημα αμείλικτο για το καταναλωτή είτε είναι επαγγελματίας είτε απλός φίλος του κρασιού. Πάντως επειδή η κατάσταση είναι εξελίσιμη και το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω , αν η διοργανώτρια εταιρία θέλει να κρατήσει την δυναμική αυτής της εκδήλωσης είναι καλό να σκεφτεί ακόμα και την παράταση κατά μια μέρα την διάρκειας της. Ένα άλλο θέμα που θα πρέπει να εξεταστεί είναι το ποτήρι που προσφέρει ως ποτήρι γευσιγνωσίας στους επισκέπτες. Είναι δεδομένο ότι η επιλογή γίνεται με βάση το κόστος μια που το συγκεκριμένο ποτήρι δεν είναι κατάλληλο για τέτοιου τύπου εκδήλωση ούτε χρησιμοποιείτε σε καμία έκθεση ή γευσιγνωσία του εξωτερικού. Μάλιστα ο προβληματισμός γίνεται εντονότερος όταν η ίδια η διοργανώτρια εταιρεία σε γευσιγνωσίες που πραγματοποιεί ή σε εκθέσεις μικρότερου βεληνεκούς προσφέρει σαφώς καλύτερης ποιότητας ποτήρια (γευσιγνωσίας Riedel) τα οποία μάλιστα εισάγει η ίδια. Οι άνθρωποι του Wine Illusion και τις τρεις ημέρες της έκθεσης επιδόθηκαν σε ένα μαραθώνιο γευσιγνωσίας. Παρατήρησαν λοιπόν την ύπαρξη πολλών νέων και αξιόλογων οινοποιείων, που δεν κατάφεραν όμως να υποσκελίσουν τα ‘βαριά χαρτιά’ του χώρου.

Ξεχωρίσαμε :

Αφρώδη Οίνοι
Cair Velvet 2002 (Αθήρι – Chardonnay)

Λευκοί Οίνοι
Αμπελώνες Αντωνόπουλου Μαντινεία 2007
Κτήμα Γεροβασιλείου Viognier 2007
Κτήμα Μερκούρη Φολόη 2007
Κτήμα Παυλίδη Ασύρτικο 2007
Οινοποιία Μανουσάκη Nostos Roussanne 2007
Οινοποίηση Καριπίδη Sauvignon Blanc 2007
Παλιανή Γη Βιδιανό 2007
Δουλουφάκης Δάφνιος Λευκός 2007
Dagueneau Pouilly Fume Pur Sang 2004
Dagueneau Bouisson Renard 2004
Emile Beyer Riesling Grand Cru Eichberg 2004

Ερυθροί Οίνοι
Αμπελώνες Αντωνόπουλου Γεροντόκλημα Ρεματιάς Βερτζαμί 2003
Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλου Κύριος 2004
Βίβλια Χώρα Όβηλος Ερυθρός 2004
Θυμιόπουλος Γη και Ουρανός 2005
Κάναβα Αργυρός Μαυροτράγανο 2005
Μπουτάρη Οινοποιητική Νάουσα Grande Reserve 2003
Μπουτάρη Οινοποιητική Πειραματικός Οίνος Μανδηλαριά 2006
Οινότρια Γη Cabernet Sauvignon – Αγιωργίτικο 2005
Οινοποιία Μανουσάκη Nostos 2004
Οινοποίηση Καριπίδη Primitivo 2005
Boekenhoutskloof Cabernet Sauvignon 2004
Henscke Keyneton 2002 Shiraz, Cabernet, Merlot
Luce 2001
Planeta Bordese 2004
Yalumba Shiraz Viognier 2005

Γλυκοί Οίνοι
Παρπαρούσης Μοσχάτο Ρίου Πατρών 2005
Κάναβα Αργυρός Vinsanto 1988
και σε 'off the record' δοκιμή μία εκπληκτική δουλειά του Κ. Πυργάκη σε γλυκό κρασί (ποικιλία μοσχάτο Ρίου ) στα πρώτα της βήματα αφού βρίσκεται ακόμα στο βαρέλι , ενώ αναμένεται σε κυκλοφορία τον επόμενο χειμώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Created by A.Kourkoulis