Bουργουνδία - Νεμέα / Νάουσα - Villanova de Gaia

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

Τα cru Bourgeois επιστρέφουν

Η ταξινόμηση των Cru Bourgeois του Bordeaux ξαναζωντανεύει και θα εισαχθεί ξανά το 2009. Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη σε συνεδρίαση την προηγούμενη εβδομάδα. Για την ιστορία από την εσοδεία του 2003 είχε πάψει να ισχύει η συγκεκριμένη ταξινόμηση. Εξαιτίας μήνυση που είχαν καταθέσει μια ομάδα chateaux , που είχαν εκπέσει του δικαιώματος να αναγράφουν στις ετικέτες τους την ένδειξη Cru Bourgeois , στο Γαλλικό γραφείο υπεύθυνο για τις απάτες.
Η συνεδρίαση, πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Haut-Medoc στο chateau Clement Pichon και καθιέρωσε το σχήμα για μια νέα συμμαχία , που θα επιτρέπει στα μέλη της να ονομάζουν τα κτήματά τους ως Cru Bourgeois.
Μετά από ψηφοφορία ανάμεσα σε 275 chateaux - τα 180 ήταν μέλη της προηγούμενης συμμαχίας - ενώ υπήρξαν επίσης 95 νέα μέλη.
Η ιδιότητα του μέλους είναι πιθανό να διευρυνθεί αφού η συμμαχία αποφάσισε να είναι ανοικτή για όλες τις ιδιοκτησίες του Medoc. Ο Thierry Gardinier παραμένει πρόεδρος της συμμαχίας αλλά αρκετά βασικά στοιχεία έχουν αλλάξει. Οι ιδιοκτησίες που θα ταξινομούνται ως Cru Bourgeois θα πρέπει να διατηρούν συγκεκριμένους κανόνες παραγωγής ανεξάρτητα από την ποιοτική γευστική δοκιμή προκειμένου να παραμείνουν στην ταξινόμηση. Αν και οι κανόνες παραγωγής δεν έχουν οριστικοποιηθεί , είναι σίγουρο ότι στις προτάσεις θα περιλαμβάνεται η εγγύηση 18 μηνών ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια. Σύμφωνα με τα μέλη κατά την διάρκεια της συνεδρίασης επικράτησε το αίσθημα της συμφιλίωσης, με τον Denis Hecquet , ο οποίος το 2003 ήταν η κατευθυντήρια δύναμη πίσω από τους δυσαρεστημένους παραγωγούς που έχασαν το δικαίωμα της ονομασίας, να συμφωνεί σε όλα τα πρακτικά θέματα με τον Gardinier. Αρχικά στην νέα ταξινόμηση δεν θα υπάρχουν οι όροι Cru Bourgeois Superieur ή Cru Bourgeois Exceptionnel. Η ονομασιά που θα καθιερωθεί θα είναι Cru Bourgeois Label. Οι ποιοτικοί έλεγχοι των κρασιών θα πραγματοποιηθούν από μια εξωτερική αντιπροσωπεία τον Σεπτεμβρίου 2008 και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιανουαρίου 2009. Φυσικά για να θεωρείται η παραπάνω διαδικασία νόμιμη θα πρέπει να αναμένεται η έγκριση των γαλλικών αρχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Created by A.Kourkoulis