Bουργουνδία - Νεμέα / Νάουσα - Villanova de Gaia

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2008

Νηστεύοντας με οινική παρέα

Η Καθαρή Δευτέρα, όπου κι αν ξημερώνει, με λιακάδα ή με συννεφιά, με κρύο ή με βροχή, είναι πάντα μια γιορτινή μέρα που την περιμένουμε όλοι με ανυπομονησία. Μια που η καθαρή Δευτέρα κατά μία επίμονη σύμπτωση πέφτει πάντα Δευτέρα και σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης, είναι η καλύτερη αφορμή για να γευτούμε τις χαρές της εξοχής είτε εντός είτε εκτός των τειχών.
Η λέξη «κούλουμα» προέρχεται από το λατινικό «cuuiulus», που σημαίνει αφθονία, αλλά και τέλος. Τα Κούλουμα λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε ότι ολοκληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο την αποκριά. Πριν λοιπόν την εγκράτεια της Σαρακοστής τελειώνουμε με τον καλύτερο τρόπο τρώγοντας τις ‘κολασμένα’ νόστιμες νηστίσιμες λιχουδιές. Χταποδάκι, καλαμαράκια, μύδια και γαρίδες, μικρές πράσινες πιπεριές, καρότα και κουνουπίδι, ελιές και σαλάτες, ταιριάζουν απόλυτα με το λαχταριστό ψωμί της ημέρας την λαγάνα. Το wine illusion σας παρέχει το οινικό σκονάκι της ημέρας.
Θαλασσινά: Ανάλογα την έντασή τους προτιμήστε ασύρτικο, ένα καλό ροδίτικο αθήρι ή ένα ζωηρό sauvignon blanc.
Γαρίδες: Ένα ισορροπημένο λευκό από ποικιλίες όπως το σαββατιανό, την μαλαγουζιά η το chardonnay.
Καραβίδες: Εξαιρετική η αρμονία τους με ένα Αλσατικό pinot gris ή ένα μυρωδάτο gewürztraminer.
Μανιτάρια Άγρια: Αν περιέχει λευκή σάλτσα (πράγμα που προτείνω να αποφεύγεται) επιλέξτε μια παλαιωμένη λευκή Βουργουνδία η ένα λευκό από τον Ροδανό. Αν είναι σκέτα, ένα παλαιωμένο pinot noir.
Μύδια: Ένα ελαφρύ, ισορροπημένο λευκό από ροδίτη η ένα χαρμάνι που να περιέχει τις ποικιλίες sauvignon blanc ή ασύρτικο.
Σπαράγγια: Ένα λευκό sauvignon blanc, κατά προτίμηση από την περιοχή του Sancerre λόγω ομοιότητας αρωμάτων. Εναλλακτικά δοκιμάστε ένα ξηρό μοσχάτο από την Ελλάδα ή την Αλσατία.
Ταραμοσαλάτα και τουρσί: Οινικός εφιάλτης. Καλύτερα καταφύγετε στο ούζο…
Χταπόδι: Θέλει και ρώτημα; Ούζο και πάλι ούζο!
Αγγινάρες: Ένα πατρινό ή μακεδονικό ροδίτη καθώς και ένα ζωηρό chardonnay.

Αν πάλι ακόμα και το τραπέζι της Σαρακοστής έχει νότες πολυτέλειας και gourmet σας προτείνουμε με :

Αυγοτάραχο: Αποκλειστικά και μόνο με το malt whisky Talisker από το ανεμοδαρμένο νησί του Skye. Αρμονία βγαλμένη από τον παράδεισο.
Χαβιάρι: Μια ξηρή σαμπάνια ή ένα “αλμυρό” amontiliado sherry.
Αστακός: Ένα Αλσατικό pinot gris.

Μήπως να νηστεύουμε συχνότερα;;;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μανωλη καλη σου μερα,

Σχολιο σημερα μονον για το σχολιο και για το αρχειο του Wine Illusion.
Λοιπον εχουμε και λεμε
α. ευχαριστηριο σε σενα για το σκονακι της Καθαρης Δευτερας, μια που θα βοηθησει αρκετους φιλους για το "ματσαρισμα" των Σαρακοστιανων.
β. σημαδιακη μερα του blog μια που ανεβηκαν (στο ρολοϊ μας), οχι μονον η Βουργουνδια που ειχα σχολιασει αλλα κατεβηκαμε και στην Πορτογαλια (αντε και σε λιγο μας βλεπω σε κανενα Oregon ή καμια Napa).
γ. ακομα πιο σημαδιακη μερα για τους οινο-φιλους των νοτιων προαστιων και οχι μονον,
γιατι ???
το τριτο (εχω την εντυπωση) αποκριατικο οινο-αποκριατικο-παρτυ του club των Οινο-φιλων σε λιγες ωρες φτανει, ετοιμαστε τις περουκες σας.

Μανωλη ελπιζω νασαι εκει, ε ???

Γιαννης

Created by A.Kourkoulis