Bουργουνδία - Νεμέα / Νάουσα - Villanova de Gaia

Κυριακή 9 Μαρτίου 2008

Sherry : Το διαμάντι της οξείδωσης

Αν και η λέξη cherry στους περισσότερους συνήθως φέρνει στο νου μας κάτι πολύ γλυκό , στο μυαλό του οινόφιλου σημαίνει ένα ιδιαίτερο κρασί από την Ανδαλουσία της Ισπανίας. Συνήθως είναι ξηρό και σπανιότατα γλυκό.
Η ευγενική οξείδωση που έχει υποστεί από την πολύχρονη παραμονή του σε βαρέλια , το καθιστά μοναδικό απεριτίφ και μάλιστα ενόψει της Σαρακοστής ιδιαίτερα φιλικό συνοδό της ταραμοσαλάτας και για τα τουρσί. Μιά γευσιγνωσία cherry αποτελεί πάντα μια πραγματική εμπειρία όχι μόνο για τη σπάνια διοργανώνεται ιδίως στην Ελλάδα , αλλά γιατί είναι μια μοναδική ευκαιρία για δοκιμή ενός διαφορετικού τύπου κρασιού από αυτά που η γευστική μας παλέτα έχει συνηθίσει. Με την μοναδική του προσωπικότητα τους μιά σύνθεση της ποικιλίας (Palomino για τα ξηρά - Pedro Ximenez για τα γλυκά) και του σχεδόν μαγικού τρόπου παρασκευή τους (ενίσχυση με αλκοόλ - Solera), δίνει μια απάντηση σε αυτούς που πιστεύουν ότι κρασί είναι μόνο αυτό που μυρίζει τροπικά (λευκά κρασιά) ή κοκκινόμαυρα φρούτα (ερυθρά). Τα sherry που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι περιορισμένα. Παραθέτουμε τα οκτώ δείγματα της γευσιγνωσίας με σχόλια και με κατάταξη ανάλογη της συνολικής γευστικής αίσθησης που μας άφησαν. Ξεκινώντας από αυτό με την λιγότερη θετική εντύπωση.

Έννοια που θα μας χρειαστεί
Almacenistas : Μικροί παραγωγοί Sherry. Πολλές φορές λόγω της μικρής παραγωγής αλλά της πολύ καλής ποιότητας Sherry που παράγουν την εμφιάλωση τους την αναλαμβάνουν μεγάλες εταιρείες παραγωγής Sherry.

Emilio Lustau Palo Cortado Almacenista Vides.
Solera : 50 βαρελιών.
Ανοιχτό κεραμιδί χρώμα. Στη μύτη έντονο άρωμα μανιταριών. Ιδαρές, ελαφρύ σώμα , στρογγυλό και αδύναμο γευστικά. Ανισορροπία οξύτητας - γλύκων στοιχείων. Στο στόμα αρώματα μανιταριών , ξηρών καρπών και γλυκές νότες καφέ. Μέτρια επίγευση.

Bodega Hidalgo Triana Pedro Ximenez.
Έντονο καφέ χρώμα. Αρχικά εντυπωσιακό στη μύτη αρώματα αποξηραμένων φρούτων , σύκο , σιρόπι. Στην συνέχεια καμία αρωματική εξέλιξη. Γλυκό , ανισόρροπο , μονοδιάστατο. Κοντή επίγευση.

Gonzalez Byass Oloroso Seco Alfonso.
Ανοιχτό καφέ ιδαρές χρώμα. Κλειστή μύτη αρχικά , νέο με αρώματα λιαστής ντομάτας και καραμέλας αίσθηση ρούμι. Έντονο αλκοόλ. Στο στόμα φαρμακευτική αίσθηση , ευκάλυπτος και νότες βαλσάμικου. Μέτρια επίγευση.

Emilio Lustau Oloroso Pata de Gallina Almacenista Juan Garcia Jarana.
Solera : 38 βαρελιών.
Κεραμιδί χρώμα. Έντονη γλυκιά μύτη. Αίσθηση γλυκιάς καραμέλας , αρώματα χουρμά , καφέ και έντονο άρωμα φουντουκιού. Στο στόμα αρώματα αποξηραμένων φρούτων , στρογγυλό , δυνατό με μέτρια επίγευση.

Bodega Hidalgo La Gitana Manzanilla.
Ελαφρύ ανοιχτό αχυροκίτρινο χρώμα με έντονες πράσινες ανταύγειες. Κλειστή μύτη αρχικά , στην συνέχεια αρώματα βοτανικά και βύνης αλλά μονοδιάστατα. Στο στόμα νόστιμο και αλμύρο (μην ξεχνάμε η πόλη Manzanilla βρίσκεται δίπλα στην θάλασσα). Ισορροπία. Καλή επίγευση. Ιδανικό ταίριασμα με γαύρο μαρινάτο, γυαλιστερές και σούσι.

Gonzalez Byass Tio Pepe Fino Sherry.
Το πιό αναγνωρίσιμο sherry από τον μεγαλύτερο παραγωγό 15.οοο.οοο φιάλες , 8.000 στρέμματα αμπελώνα. Αχυροκίτρινο χρώμα με πράσινες ανταύγειες. Εκρηκτικά αρώματα με ένταση.
Με χαρακτηριστικά αρώματα οξείδωσης : ελιά και αμύγδαλο.
Στο στόμα φρεσκάδα , ισορροπία. Έντονη οξύτητα. Μπουκέτο αρώματων φρούτων και άνθεων και μπριός. Επίγευση πλούσια , επίμονη και μακριά. Εξαιρετικό ταίριασμα με ελιές , αλίπαστα και σούπες.

Emilio Lustau Amontilado del Puerto
Almacenista José Luis González Obregón.
Solera : 10 βαρελιών.
Κεχριμπαρένιο χρώμα με μεγάλη ένταση αρωμάτων , εξελιγμένη. Πολύπλοκη αρωματικά κυρίαρχα το μέλι , ο χουρμάς , η σταφίδα και ξηροί καρποί. Στο στόμα ξηρό με έντονη την αίσθηση της φρεσκάδας. Μέσου βάρους σώμα , στρογγυλό με εμφανές το αλκοόλ. Συνδυασμός με καπνιστά τυριά και ξηρούς καρπούς.

Emilio Lustau Fino del Puerto
Almacenista José Luis González Obregón.
Solera : 143 βαρελιών
Διάφανο κίτρινο χρώμα με πράσινες ανταύγειες. Μεγάλη ένταση αρωμάτων , πολυπλοκότητα. Έντονα τα ξινα φρούτα , με mineral νότες. Στο στόμα το άρωμα της πορτοκαλόφλουδας και του σουσαμιού. Αίσθηση φρεσκάδας και δύναμης. Επίγευση που διαρκεί με έντονο αλμυρό τελείωμα. Προτεινώμενα έδεσματα ταραμοσαλάτα , γαρίδες και όστρακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Created by A.Kourkoulis