Bουργουνδία - Νεμέα / Νάουσα - Villanova de Gaia

Κυριακή 16 Μαρτίου 2008

Cabernet Sauvignon : Ο απόλυτος άρχων

Γευστική δοκιμή.
Οι γευσιγνωσίες με επίκεντρο την ποικιλία Cabernet Sauvignon μπορεί να εμφανίζουν ενδιαφέρον ποτέ όμως δεν είναι συγκλονιστικές. Μπορεί η ποικιλία να είναι πασίγνωστη μια και φυτεύεται παντού , μπορεί να είναι αγαπητή γιατί τα γευσιγνωστικά της χαρακτηριστικά είναι οικεία σε πολλούς ουρανίσκους αλλά το γεγονός ότι ξέρεις τι να περιμένεις πολλές φορές προκάλει και μια ενδόμυχη αδιαφορία. Στην προσφάτη γευσιγνωσία του club ΟΙΝΟφίλοι δεν αμφισβητήθηκε πιθανόν η πρωτοκαθεδρία της ποικιλίας αλλά σίγουρα από τα πολύ καλά δείγματα , σε παγκόσμιο επίπεδο , που δοκιμάστηκαν δεν απογειώθηκαν οι αισθήσεις. Μάλλον όπως συμβαίνει και στην ζωή το απροσδόκητο έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Για τους μη μυημένους το Cabernet Sauvignon είναι μια ποικιλία που δίνει εξίσου καλά αποτελέσματα και σε ζεστά και σε κρύα κλίματα - και σε ασβεστολιθικά και σε αμμώδη εδάφη. Ενώ δεν επηρεάζεται δραματικά από απότομες καιρικές αλλαγές. Καλύπτει μιά μεγάλη γκάμα αρωμάτων με πιό συνηθισμένα τα αρώματα του μούρου , του casis , της μέντας ,του μελανιού ιδίως σε κρασιά από το Bordeaux και των βοτάνων. Εμφανίζει έντονες τανίνες και υψηλή οξύτητα. Τέλος για να είμαστε ακριβοδίκαιοι θεωρείται ότι τα κρασιά από Cabernet Sauvignon , όταν αυτά έχουν γίνει με την ανάλογη προσοχή και φροντίδα , είναι πρωταθλητές στην παλαίωση. Πιστέψτε με όμως ότι είναι πολύ λιγότερα αυτά τα κρασιά στο συνόλο τους παρόλα τα γραφόμενα των παραγωγών , περί παλαίωσης , στις πίσω ετικέτες των εμφιαλωμένων κρασιών από Cabernet Sauvignon που έχετε συναντήσει ή αγοράσει.
Ακολουθεί γευσιγνωστική ανάλυση των κρασιών που δοκιμάστηκαν με τα ανάλογα γευσιγνωστικά σχόλια ξεκινώντας όπως πάντα με το ποιοτικά χειρότερο.

Bodega Pinord Chateldon Grand Reserve 1997.
(Ισπανία Penedes)
Ανοιχτό πορφυρό χρώμα με καφετί ανταύγειες. Ώριμο καμένο φρούτο. Μονοδιάστατο. Έντονη οξύτητα , ελάχιστες τανίνες. Ανισσοροπία μύτης - στόματος. Ένα κρασί σε πτώση που θα έπρεπε να το είχαμε πιεί πριν πάρα πολύ καιρό.

Κωνσταντίνος Τσώλης Anny's Animus 2001. (Ελλάδα Τριφυλία)
Πορφυρό με καφετί ανταύγειες. Ιδιαίτερο. Με έντονα γήινα αρώματα. Ωριμότητα στο στόμα , εξελιγμένο. Ενοχλητικά αρώματα βαρελιού. Μικρή διάρκεια στο στόμα χωρίς όμως την υποστήριξη αρωμάτων φρούτου.

Coppola Claret 2002. (Η.Π.Α Καλιφόρνια)
Αρκετό σκούρο πορφυρό χρώμα με ελάχιστες καφετί ανταύγειες.
Γλυκιά μύτη , έντονη φράουλα. Στο στόμα θερμό , στρογγυλό. Με έντονο το ξύλο. Επίγευση καλή. Κουραστικά φλύαρο από το αλκοόλ , καταναλώστε το τώρα γιατί μετά η φιάλη θα περιέχει ένα πλαδαρό γλυκό νερό.

Casa Lapostolle Cuvee Alexandre Cabernet Sauvignon 2004. (Χιλή)
Ανοιχτό ερυθρό χρώμα με ελάχιστες καφετί ανταύγειες. Έντονα αρωματικό , μούρο και casis. Έλλειψη πολυπλοκότητας. Μέσου βάρους σώμα. Καλή οξύτητα με δύναμη. Ασυνέπεια μύτης -στόματος. Διάρκεια στο στόμα με βοτανικά αρώματα , αλμυρό- νόστιμο.

Dorigo Montsclapade 2001 (Ιταλία) Cabernet Sauvignon - Merlot
Σκούρο πορφυρό με καφετί ανταύγειες. Έντονα αρώματα παλαίωσης , δέρμα και ζωική διάσταση. Νότες μπαχαρικών και λουλουδιών. Στο στόμα χαρακτηριστική η έλλειψη συμπύκνωσης. Μέτριο σώμα με υψηλή οξύτητα και μαλακές τανίνες. Στεγνό στόμα. Φίνα επίγευση.

Penfold's Bin 407 2004. (Αυστραλία)
Σκούρο ερυθρό χρώμα , οπάκ. Στη μύτη φρεσκάδα , πλούσιο με αρώμα από βύσσινο. Μέτρια ένταση. Στιβαρό καλή οξύτητα με πολλές καλής ποιότητας τανίνες. Στο στόμα έντονα αρώματα γλυκόριζας. Επίγευση μακριά με αλμυρή αίσθηση. Παλαίωση 5 - 8 χρόνια. Ένα Cabernet που θυμίζει κεντρική Ευρώπη.

Delheim Grand Reserve 2003. (Νότια Αφρική)
Πορφυρό. Κλειστή μύτη αρχικά. Συμπυκνωμένη και τυπική στην συνέχεια με αρώματα κοκκινόμαυρων φρούτων, κέδρου και casis. Γλυκόξινο - πληθωρικό στόμα. Συνεχείς εναλλαγές αρωμάτων. Στιβαρό , εντυπωσιακή οξύτητα και καλής ποιότητας τανίνες. Επίγευση που διαρκεί με δομή κρασιού παλαίωσης. Σε ορισμένα σημεία του άτσαλο και δύσκολο. Καλύτερο σε 2 χρόνια. Παλαίωση 8 -12 χρόνια.

Chateau Grand Puy Ducasse 2004. (Γαλλία Bordeaux)
Ανοιχτό πορφυρό χρώμα , λαμπερό. Κλειστή μύτη αρχικά με ανθική αίσθηση στην συνέχεια. Νέο , φρέσκο. Συνεχείς αλλαγές. Τσάι , κέδρος , κοκκινόμαυρα φρούτα και νότες μέντας. Πολύπλοκο. Μέσου βάρους στόμα. Υψηλή οξύτητα σε ισορροπία με τανίνες. Ιδιαίτερο στην συνέχεια με αρώματα μελανιού. Επιθετικό τελείωμα , υψηλής κλάσης κρασί. Παλαίωση άνω των 12 ετών.

Η επιλογή για την θέση των δύο τελευταίων κρασιών έγινε μετά από πολύ σκέψη , προτίμησα την ισορροπία από την δύναμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Created by A.Kourkoulis