Bουργουνδία - Νεμέα / Νάουσα - Villanova de Gaia

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

Για να ρέουν οι φυσαλίδες άφθονα

40 νέες περιοχές θα ενταχθούν στην οινοποιητική περιοχή της Champagne.
Η συγκεκριμένη απόφαση εγκρίθηκε ομόφωνα την Πέμπτη 13 Μαρτίου και είναι μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές για την περιοχή τα τελευταία 80 χρόνια. Φυσικά σημαντικές αυξήσεις σε φιάλες σαμπάνιας δεν αναμένονται άμεσα. Αυτό που θα αλλάξει σίγουρα είναι οι τιμές των εδαφών αυτών των περιοχών που αναμένεται να εκτοξευθούν. Σύμφωνα με την απόφαση της εθνικής επιτροπής INAO, η ζώνη παραγωγής σταφυλιών που θα προορίζονται για σαμπάνια αυξάνεται από 319 κοινότητες σε 357 , ενώ η περιοχή στις οποίες οι σαμπάνιες θα μπορούν να ωριμάζουν θα αυξηθούν επίσης από 634 κοινότητες σε 675. Τα ονόματα των νέων κοινοτήτων θα δημοσιευθούν κατά τη διάρκεια των επόμενων 15 ημερών στην Επίσημη Εφημερίδα INAO.
Μια διαδικασία έρευνας θα ακολουθήσει την ανακοίνωση INAO , που επιτρέπει την κατάθεση αντιρρήσεων ή συστάσεων.
Οι διαδικασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές του 2009. Η φύτευση αμπελιών στις νέες περιοχές δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν το 2015. Καθώς μάλιστα τα νέα αμπέλια χρειάζονται τρία χρόνια για να παράγουν σταφύλια και απαιτούνται τρία χρόνια τουλάχιστον για να ωριμάσουν οι σαμπάνιες στα μπουκάλια , τα πρώτα αποτελέσματα σε ποσότητες φιαλών δεν αναμένονται πριν το 2021. Η έγκριση των νέων περιοχών , είναι απάντηση στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για σαμπάνιες.
Είναι πολύ πιθανό η απόφαση να αντιμετωπισθεί από τους παραγωγούς με επιφυλακτικότητα αφού έχουν συνηθίσει να λειτουργούν βάσει των νόμων του 1927. Η επιτροπή που αποφάσισε την επιλογή των νέων περιοχών είναι μία ομάδα που αποτελείται από - έναν γεωλόγο, έναν κλιματολόγο, έναν αμπελουργό και έναν εμπειρογνώμονα εγκαταστάσεων. Φυσικά καμία τόσο σημαντική αλλαγή δεν μπορεί να είναι αναίμακτη. Σύμφωνα με τον γαλλικό τύπο δύο κοινότητες θα κονταροκτυπηθούν ως το τέλος η Germaine και η Orbay l'Abbaye και οι δύο στην Marne.
Δύο σημαντικά εμπορικά σήματα , Moet et Chandon και Vranken Monopole και μερικοί μικρότεροι παραγωγοί , σε κατ' ιδίαν συζητήσεις πιστεύουν ότι θα χάσουν αρκετά από τα δικαιώματά τους όταν θα αυξηθούν οι ποσότητες σταφυλιών σε αυτές τις περιοχές. Καμία επιχείρηση όμως δεν σχολίασε επίσημα αυτές τις αλλαγές. Σύμφωνα όμως με πιό ψύχραιμες διαπιστώσεις , δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι ένα νέο Ελ Ντοράντο γεννιέται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Created by A.Kourkoulis