Bουργουνδία - Νεμέα / Νάουσα - Villanova de Gaia

Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

Μια μερακλίδικη συνήθεια : Ελληνικός καφές

Ο ελληνικός καφές ενώ μοιάζει να είναι μια συνήθεια που ήταν ανέκαθεν καταγεγραμμένη στο DNA μας αυτό δεν είναι αληθινό.
Η ιστορία του ξεκινά στα χρόνια της τουρκοκρατίας τότε ήταν, που άρχισαν οι Έλληνες να δοκιμάζουν το ρόφημα των κατακτητών. Πρώτα οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης , μετά οι βορειοελλαδίτες για να ακολουθήσουν οι Έλληνες της νότιας Ελλάδας. Πριν φυσικά τα σημερινά coffee shops η προμήθειά του γινόταν από τα διάφορα μπακάλικα , μάλιστα τις περισσότερες φορές ακατέργαστο. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει και το θέμα που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι η ποιότητα και η φρεσκάδα του καφέ αρχικά και η καλύτερη παρασκευή του στην συνέχεια. Απευθυνθήκαμε σε ένα παραδοσιακό καφετζή να μας αποκαλύψει τα μικρά του μυστικά.
Βήμα 1ο . Προτιμούμε μπρίκι με στενό λαιμό. Το γεμίζουμε με τόσα φλυτζάνια χλιαρό νερό όσοι και οι καφέδες που θα παρασκευαστούν.
Βήμα 2ο . Τοποθετούμε την ζάχαρη και στην συνέχεια τον καφέ στην ποσότητα που επιθυμούμε.
Βήμα 3ο . Τοποθετούμε το μπρίκι σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε εως ότου ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μετά από αυτό δεν ανακατεύουμε τον καφέ ξανά.
Βήμα 40 . Μόλις ο καφές αρχίσει φουσκώνει , βγάζουμε από την φωτιά το μπρίκι και το χτυπάμε ελαφριά 2-3 φορές για να κατακαθήσει ο καφές.
Βήμα 5ο . Επαναφέρουμε το μπρίκι στη φωτιά και περιμένουμε να φουσκώσει και πάλι.
Βήμα 6ο . Σερβίρουμε τον καφέ αργά σε φλυτζάνι του ελληνικού καφέ.

Παράλληλα ρωτήσαμε τον καφετζή μας για την ορολογία των ελληνικών καφέδων και μας έλυσε όλες μας τις απορίες.
Ελαφρύς : 1 κουταλιά καφέ.
Βαρύς : 2-3 κουταλιές καφέ.
Μέτριος : 1 κουταλιά ζάχαρη.
Γλυκός : 2-4 κουταλιές ζάχαρη.
Σκέτος : καθόλου ζάχαρη.
Ναί και Όχι : Μισή κουταλιά ζάχαρη.
Βραστός : Το καϊμάκι πρέπει να σπάσει κατά την παρασκευή του καφέ.

Στην υγειά μας και δεν χρειάζεται να αρχίσουμε να τον ρουφάμε μπορούμε να τον απολαύσουμε με περισσότερη ηρεμία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Created by A.Kourkoulis